Wetenschappelijk onderzoek

Diaboss voert regelmatig wetenschappelijk onderzoek uit of neemt deel aan onderzoek om de diabeteszorg voor kinderen en jongvolwassenen te kunnen verbeteren. Soms vindt er wetenschappelijk onderzoek plaats in andere diabetescentra waar patiënten van Diaboss aan kunnen deelnemen. Je arts of diabetesverpleegkundige kunnen je hier meer over vertellen.

Diabetes type 1 zonder auto-antistoffen
Als de diagnose diabetes gesteld wordt, wordt er in bloed gekeken of er diabetes auto-antistoffen aanwezig zijn. Deze tonen namelijk aan dat er sprake is van diabetes type 1. Bij sommige patiënten worden deze auto-antistoffen niet aangetoond terwijl de symptomen wel precies bij diabetes type 1 passen. Om deze groep patiënten beter te begrijpen doet zesdejaars geneeskundestudent Roos van Rhijn bij Diaboss onderzoek naar de kenmerken van patiënten met diabetes type 1 zonder specifieke auto-antistoffen.

SKIN-PEDIC: internationale studie naar huidproblemen door pomp of sensor
In het begin van 2023 neemt Diaboss deel aan een internationale studie naar huidproblemen die ontstaan door het gebruik van een pomp of sensor. Huidproblemen zien we vrij vaak maar er is nog weinig bekend over hoe vaak dit voorkomt, bij welke kinderen dit het vaakst wordt gezien, en bij welke pompen en sensoren. Bij het bezoek aan Diaboss kan het zijn dat de arts of diabetesverpleegkundige vraagt of we gegevens over de huid en het type pomp/sensor anoniem mogen registreren. We stellen het op prijs als dit mogelijk is!


De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 27 december 2022.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum