Diabetes en voeding

Als je hoort dat je diabetes hebt denken veel mensen dat je een streng dieet moet gaan volgen. Gelukkig is dat niet waar. Het is van belang om gezond en regelmatig te eten. Gezonde voeding is een onderdeel van de behandeling en bestaat uit de volgende onderdelen; koolhydraten – eiwitten – vetten – vitamines & mineralen - vocht

Het is belangrijk dat je leert hoeveel koolhydraten er in je eten en drinken zit. De hoeveelheid koolhydraten bepaalt voor een belangrijk deel hoeveel insuline je nodig hebt. Meer informatie over koolhydraten vindt je via deze link.

Het berekenen van koolhydraten kun je gemakkelijk via een app doen, bijvoorbeeld de App Mijn Eetmeter van het Voedingscentrum (gratis, in Apple iTunes store en in Play Store voor Android). Zie voor het gebruik van Mijn Eetmeter informatie via deze link en onderstaande video:

Deze inhoud kan vanwege de huidige cookie-instellingen niet weergegeven worden.

Om deze inhoud te kunnen zien, verander je cookie-instellingen.

 

Lees goed de etiketten van de producten die je eet en drinkt. Op de website van het voedingscentrum vind je informatie over het lezen van etiketten. 

We raden je af om dranken met suiker te gebruiken; dus geen suiker in thee en koffie, geen gewone frisdranken en limonades maar light of zero dranken die nauwelijks koolhydraten bevatten. Voorbeelden van dranken zonder koolhydraten vindt je in de informatie via deze link.

Als je bij de maaltijden (ontbijt, lunch en avondmaaltijd) kortwerkende insuline gebruikt met een insulinepen, raden we je aan om tussendoor niet meer dan 15 gram koolhydraten te gebruiken. Voorbeelden van tussendoortjes onder de 15 gram koolhydraten vindt je via deze link; op de 1e bladzijde staan de gezonde voorbeelden, op de 2e bladzijde tussendoortjes die meer vet of suiker bevatten en je daarom beter niet elke dag kan nemen.

Aandachtspunten voor voeding bij diabetes

  • Je lichaam heeft dezelfde voedingsstoffen nodig als dat van kinderen of jongvolwassenen zonder diabetes.
  • Insuline wordt aan je eetgewoonten aangepast, niet andersom.
  • Sla geen maaltijden over.
  • Eet op regelmatige tijden ontbijt, lunch en avondeten. Beperk het aantal tussendoortjes.
  • Beperk het gebruik van verzadigd vet, dit zijn met name de dierlijke vetten.
  • Zorg ervoor dat je altijd snelwerkende koolhydraten, bijvoorbeeld dextrotabletten, bij je hebt om een hypo op te lossen.

Op deze website staan veel tips over voeding voor jongeren

Begeleiding en advies

Heb je vragen over de juiste voeding voor jou? De diëtisten van Diaboss kunnen je voedingsadviezen geven die passen bij jouw eetgewoonten en leefstijl. Zij zullen soms vragen een eetdagboekje bij te houden. Ze kunnen je ook advies geven over de hoeveelheid insuline bij de maaltijden, bij sporten en bijzondere situaties.

De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 20 februari 2024.