Diabetes en voeding

Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van de behandeling van diabetes en hangt af van een juiste combinatie van voedingsstoffen:

Hoeveel je nodig hebt van deze voedingsstoffen en energie is voor iedereen verschillend en hangt samen met bijvoorbeeld je leeftijd, je geslacht, je gewicht en hoe vaak je sport of aan andere lichaamsbeweging doet.
Gezond eten betekent niet dat je een streng dieet moet volgen. Liever niet zelfs. Het is belangrijk dat je verantwoord eet, maar ook dat je het lekker vindt.

Belangrijkste aandachtspunten voor de voeding bij diabetes

  • Je lichaam heeft dezelfde voedingsstoffen nodig als dat van kinderen of jongvolwassenen zonder diabetes.
  • Insuline wordt aan je eetgewoonten aangepast, niet omgekeerd.
  • Als je een voorbeelddagmenu hebt gekregen van de diëtist, moet dit 1 à 2 keer per jaar aan je groei en leefwijze worden aangepast.
  • Beperk het gebruik van verzadigd vet.
  • Sla het ontbijt nooit over.
  • Eet op regelmatige tijden ontbijt, lunch en avondeten. Tussen de maaltijden mag je één tussendoortje.
  • Zorg voor koolhydraten in elk eetmoment.
  • Zorg ervoor dat je altijd iets, bijvoorbeeld dextro-energy, bij je hebt waarmee je een hypo (te lage glucose) kunt bestrijden.
  • Lees goed de etiketten van hetgeen je eet en drinkt. Hierop lees je wat er in je eten zit. Bekijk ook de website van het Voedingscentrum voor meer informatie over het lezen van etiketten.

Begeleiding en advies

Heb je vragen over de juiste voeding voor jou? De diëtisten van Diaboss kunnen je adviseren of hierbij begeleiden. Zij zullen soms vragen een eetdagboekje bij te houden. Dit kan digitaal door middel van de app ‘Mijn Eetmeter’. Hier staat uitgelegd hoe deze app werkt.

Meer weten over diabetes en gezonde voeding?

Bekijk de website van het Diabetesfonds en van het Voedingscentrum 


De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 19 mei 2020.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum