Diabetes type 1

Bij kinderen en jongvolwassenen komt vooral diabetes type 1 voor. Het lichaam maakt dan zelf geen insuline meer aan. Dit komt doordat de cellen die insuline maken in de alvleesklier kapot worden gemaakt door een afweerreactie van het lichaam tegen eigen cellen, een zogenaamde auto-immuunreactie. De exacte oorzaak hiervan is onbekend. Bij deze vorm van diabetes is altijd insulinetoevoer van buiten het lichaam noodzakelijk.

Insuline kan alleen per injectie toegediend worden en niet als pilletje. Dit betekent dus dat iemand insuline moet spuiten, vaak vier keer per dag. Daar komt bij dat de bloedglucose vier keer per dag of vaker door middel van een vingerprik gemeten moet worden. De insuline kan ook worden toegediend via een insulinepomp. Bij elke maaltijd moet berekend worden hoeveel insuline nodig is om deze maaltijd te verwerken.

Kinderen en jongvolwassenen met diabetes zijn, als de diabetes goed behandeld wordt, net zo gezond als andere kinderen en jongvolwassenen.


De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 17 oktober 2016.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum