Diabetes en sport

Sporten is goed voor iedereen, dus ook voor kinderen en jongvolwassenen met diabetes. Het levert zelfs een dubbelvoordeel op, want door te sporten heb je minder insuline nodig en werkt de insuline beter. Wel heb je iets meer kans op een hypo tijdens of na het sporten. Controleer daarom altijd je glucose voordat je begint, tijdens en na afloop. Houd er rekening mee dat het effect van sporten nog uren of zelfs dagen na het sporten gevolgen kan hebben voor je bloedglucose.

Voorkom een hypo tijdens het sporten

Je kunt op de volgende manieren een hypo voorkómen:

  • Gebruik minder insuline vóór het sporten. Als je een insulinepomp hebt kun je ook de tijdelijke basaalstand of de tijdelijke streefwaarde gebruiken.
  • Soms is het nodig om wat extra koolhydraten te eten vóór, tijdens of na het sporten.
  • Meet je glucose in ieder geval vlak voor, tijdens en na het sporten.

Overleg met Diaboss wat voor jou van toepassing is; het effect van sporten op je glucose is namelijk bij iedereen anders.

Hyperglykemie vóór het sporten

Als je bloedglucose te hoog is, is er te weinig insuline in je lichaam en kan je lichaam ketonen aanmaken. Door het gebrek aan insuline, kan er namelijk geen glucose in je spiercellen komen. Je lichaam gaat dan energie uit vetcellen halen waardoor er ketonen ontstaan en je lichaam kan verzuren.

Zorg er dus voor dat je bloedglucose niet te hoog is vóór het sporten. Overleg met Diaboss wat een goede glucosewaarde is.

Meer weten?

  • Kijk op de website van de Bas van de Goor Foundation. Deze stichting heeft veel kennis en ervaring op het gebied van (top)sporten met diabetes.
  • Op deze website staat informatie voor jongeren met diabetes die meer willen weten over sporten.
  • In dezefolder van Diabetesvereniging Nederland staan 10 tips voor sportbegeleiders. Deze folder is ook bij Diaboss te verkrijgen.

De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 2 april 2021.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum