Ketonen en ketoacidose

Het lichaam heeft energie nodig om goed te functioneren. Insuline zorgt ervoor dat er glucose in lichaamscellen komt, om deze van energie te voorzien. Als je te weinig insuline hebt, zijn je cellen futloos bij gebrek aan brandstof (glucose). Je lichaam breekt dan vetten af om aan energie te komen. Als vetten worden afgebroken, komt een afvalstof vrij: ketonen. Teveel ketonen in je bloed veroorzaken “verzuring” van je bloed. Hier kun je heel ziek van worden en uiteindelijk zelfs in coma raken. Dit noemen we ketoacidose. Iemand met een ketoacidose wordt altijd opgenomen in het ziekenhuis.

Heb je symptomen van een ketoacidose?

Symptomen van een ketoacidose zijn buikpijn, een gevoel van misselijkheid en braken. Ketonen meet je in je bloed door middel van een vingerprik. Als je een insulinepompje hebt, heb je ook een ketonenmeter.

Heb je ketonen en een hoge bloedglucose? Dan heb je een tekort aan insuline. Corrigeer je hoge bloedglucose dan met een insulinepen volgens het medicatievoorschrift. Drinkt veel water of bouillon en raadpleeg altijd direct Diaboss.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum