Diabetes en zwangerschap

Wanneer je de wens hebt om zwanger te worden, is het zeer belangrijk dat je goed bent ingesteld voordat je zwanger wordt. Het HbA1c moet onder de 53 mmol/mol zijn. Een goede instelling verkleint de kans op complicaties bij jou en je baby. Bespreek dus je zwangerschapswens van tevoren goed met Diaboss. Daarnaast is het belangrijk om, voordat je zwanger wordt, vitamine D en foliumzuur te slikken. Dit geldt overigens voor elke vrouw die zwanger wil worden.

Tijdens de zwangerschap is de insulinebehoefte in de eerste drie maanden meestal lager en daarna hoger. Vaak wordt een continue glucosesensor gebruikt om de bloedglucosewaarden tijdens de zwangerschap goed te monitoren.

Als je diabetes type 2 hebt, kun je tijdens de zwangerschap geen metformine gebruiken. Neem dus ook in het geval van diabetes type 2 van tevoren contact op met Diaboss om je behandeling aan te passen.

Door je diabetes heb je als zwangere een medische indicatie. Tijdens je zwangerschap sta je daarom altijd onder begeleiding van de gynaecoloog.

Meer weten?

Kijk op https://www.dvn.nl/diabetes/zwanger-en-diabetes voor meer informatie.


De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 23 december 2016.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum