Insulinepompen en glucosesensoren

Er zijn verschillende insulinepompen. Bekijk in dit overzicht welke pompen beschikbaar zijn bij Diaboss.

Bij het kiezen van een insulinepomp is het volgende belangrijk:

  • Een insulinepomp past niet bij iedereen en kost in sommige gevallen juist meer werk dan vier keer per dag spuiten. Bespreek goed met je diabetesteam of dit de beste behandeling voor je is.
  • Voorwaarden om te kunnen starten met insulinepomptherapie zijn:  voldoende glucosemetingen, goed koolhydraten kunnen tellen en kunnen uitlezen (dit gebeurt meestal door middel van een computer).
  • De garantie van een pomp is vier jaar, je kunt dus binnen die vier jaar niet overstappen naar een andere pomp. Er zijn wel twee pompen (Omnipod en Medtrum) die je drie maanden uit kunt proberen.
  • Er zijn insulinepompen die communiceren met een sensor. Niet iedereen komt voor deze sensor in aanmerking. Bij de volgende groepen wordt deze sensor wel vergoed: 1) kinderen, 2) volwassenen die hypo’s niet aanvoelen, 3) volwassenen die zwanger zijn of die een zwangerschapswens hebben, en 4) volwassenen met een slechte regulatie. Sommige insulinepompen kunnen met behulp van deze sensor automatisch meer of minder insuline geven; dit leidt bij veel patiënten tot stabielere glucoses.

De FreeStyle Libre, de sensor die niet communiceert met de pomp, wordt wel voor iedereen met diabetes type 1 vergoed.


De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 16 december 2022.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum