Insulinepompen en glucosesensoren

Er zijn verschillende insulinepompen. Bekijk in dit overzicht welke pompen beschikbaar zijn bij Diaboss.

Bij het kiezen van een insulinepomp is het volgende belangrijk:

 • Een insulinepomp past niet bij iedereen en kost in sommige gevallen juist meer werk dan vier keer per dag spuiten. Bespreek goed met je diabetesteam of dit de beste behandeling voor je is.
 • Voorwaarden om te kunnen starten met insulinepomptherapie zijn: goed koolhydraten kunnen tellen en kunnen uitlezen middels een app op je telefoon of computer thuis.
 • De garantie van een pomp is vier jaar, je kunt dus binnen die vier jaar niet overstappen naar een andere pomp. Sommige pompen kun je drie maanden uitproberen.
 • Er zijn insulinepompen die communiceren met een sensor. Niet iedereen komt voor deze sensor in aanmerking. Bij de volgende groepen wordt deze sensor wel vergoed:
  - Kinderen tot 18 jaar
  - Volwassenen die hypo’s niet aanvoelen
  - Volwassenen die zwanger zijn of een zwangerschapswens hebben
  - Volwassenen met een slechte regulatie

Er zijn insulinepompen die met behulp van een sensor automatisch meer of minder insuline geven. Dit wordt ook wel een Hybride Closed Loop systeem genoemd. Dit leidt bij veel patiënten tot stabielere bloedsuikers.

Om je te helpen een goede keuze te maken organiseert Diaboss pompinformatie-avonden. Hier worden de verschillende pompen en/of sensoren gedemonstreerd.

De volgende bijeenkomsten staan gepland op:

Donderdag 14 maart

Donderdag 18 april

Donderdag 13 juni

Donderdag 12 september

Je kunt je aanmelden bij je diabetesteam en/of bij de doktersassistenten van Diaboss.

 

Diabetestechnologie helpt om je bloedsuiker te regelen bij diabetes. De ontwikkelingen gaan snel, en er kan veel. Zoveel dat je soms verdwaalt in de informatie.

Om erachter te komen wat bij je past en wat apparaten wel en niet kunnen maakte het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een online gesprekskaart over diabetestechnologie, samen met diabetes.nl. Voor mensen met diabetes en voor hun zorgverleners, als startpunt voor een gesprek over diabetestechnologie.

De online kaart bestaat uit 9 plaatjes met onderwerpen waarop je kunt klikken. Je ziet dan kort antwoord op vragen zoals:  

 • Wat doet diabetestechnologie met mijn bloedsuiker en zelfmanagement?  
 • Welke invloed heeft het op mijn leven, bijvoorbeeld op mijn slaap?   
 • Hoe draag ik de apparaten op mijn lichaam, en wat doe ik bij sport?  

 

De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 2 mei 2024.