Diabetes type 2

Tot voor kort kwam diabetes type 2 vooral bij oudere mensen voor en werd het vaak ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Tegenwoordig komt het steeds vaker bij jongeren voor. Diabetes type 2 ontstaat door een combinatie van een erfelijke aanleg en overgewicht/obesitas.

Bij diabetes type 2 wordt er nog wel insuline gemaakt in het lichaam, maar is het lichaam minder gevoelig voor insuline (insulineresistentie). Deze vorm van diabetes wordt behandeld met tabletten die ervoor zorgen dat het lichaam gevoeliger wordt voor insuline. Ook is gezonde voeding en voldoende beweging erg belangrijk. Bij diabetes type 2 helpt het om een gezond gewicht te bereiken. Soms helpen tabletten en een gezonde leefstijl onvoldoende en is het nodig om insuline te spuiten. Ook worden sinds kort nieuwe medicijnen gebruikt (GLP1-agonisten) die een gunstig effect kunnen hebben op de diabetes en op het gewicht.


De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 2 april 2021.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum