HbA1c

Het HbA1c is een waarde die iets zegt over de binding van glucose aan het hemoglobine. Het hemoglobine zit in de rode bloedcellen.  Rode bloedcellen leven ongeveer 120 dagen. Daarna breekt je lichaam ze af, maar er worden ook steeds nieuwe bloedcellen aangemaakt. Het HbA1c zegt iets over de gemiddelde bloedglucose van de afgelopen 2 tot 3 maanden. Een goed HbA1c kan dus ontstaan door het gemiddelde van hoge en lage bloedglucoses. Toch is het beter om je bloedglucose stabiel proberen te houden. Je voelt je dan beter.

Als er meer glucose in het bloed komt, stijgt de HbA1c-waarde. Het is belangrijk dat de HbA1c-waarde niet te hoog is. Uit internationaal onderzoek weten we dat een goed HbA1c minder risico geeft op complicaties op de lange termijn. We streven naar een HbA1c-waarde onder de 58 mmol/mol.

Het HbA1c wordt elke 3 maanden gemeten met een vingerprik.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum