Hyper

Als je te veel glucose in je lichaam hebt (boven de 10 mmol/l), heb je een hyperglycaemie. Dit noemen we een ‘hyper’. Symptomen hiervan zijn

  • veel drinken
  • dorst,
  • droge tong,
  • veel plassen (soms weer bedplassen),
  • moeheid,
  • slaperigheid,
  • hongergevoel,
  • hoofdpijn,
  • concentratiestoornissen,
  • prikkelbaarheid.

Soms merk je helemaal niets van een hyper.

Doe het volgende als je een te hoge bloedglucose hebt:

Stap 1. Neem altijd een correctiedosis. Zo voorkom je insulineresistentie, een hoog HbA1C en complicaties op de lange termijn. Hanteer de dosering zoals je met je arts hebt afgesproken.

Stap 2. Controleer na anderhalf uur je bloedglucose of deze voldoende is gedaald. Geef indien nodig nogmaals een correctiedosis.

Stap 3. Als de bloedglucose een paar dagen regelmatig te hoog is, overleg dan met je behandelend arts of diabetesverpleegkundige over het eventueel aanpassen van je insuline schema. Wacht hier niet mee tot de volgende controle.

Hoge bloedglucose bij gebruik insulinepomp

Het kan voorkomen dat bij gebruik van een insulinepomp de toevoer van insuline wordt onderbroken door verstopping, een luchtbelletje of een kapotte pomp. Hierdoor kun je een hoge bloedglucose krijgen.

Neem in dat geval de volgende stappen:

Stap 1. Dien een correctiebolus toe met de insulinepomp.

Stap 2. Meet na anderhalf uur je bloedglucose. Als deze nog onvoldoende gedaald is, neem dan nog een correctiebolus.

Stap 3. Meet na anderhalf uur opnieuw je bloedglucose. Als deze niet gedaald is, geef dan een correctie met de insulinepen volgens het medicatievoorschrift. Verwissel ook direct het infuussetje van de pomp.

Stap 4. Meet na anderhalf uur opnieuw je bloedglucose. Indien deze niet gedaald is, neem dan contact op met Diaboss. Neem ook altijd contact op als je braakt.

Complicaties van hoge bloedglucoses

Op de lange termijn beschadigen verhoogde bloedglucoses de bloedvaten in de ogen, de nieren en de zenuwen. Zo kun je nierafwijkingen krijgen, slecht gaan zien en gevoelsafwijkingen in bijvoorbeeld je voeten krijgen door slecht functionerende zenuwen. Daarom is het belangrijk om je bloedglucose zoveel mogelijk tussen de 4 en 8 mmol/l te houden.

Heb je vragen of wil je meer weten?

Neem contact op met Diaboss via 020 – 510 8090.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum