Wist je dat…

de koolhydraten uit een pastasalade een ander effect op je glucosegehalte hebben dan vers gekookte pasta of heb je al eens gemerkt dat je glucosewaarden anders reageren op een opgewarmd restje dan op de vers gekookte maaltijd?

Dit heeft te maken met resistent zetmeel; dit is zetmeel dat minder goed wordt verteerd in de darm, waardoor de bloedglucose minder hard stijgt. Dit zetmeel komt in sommige voedingsmiddelen van nature voor, zoals in (groene) bananen, granen, zaden en peulvruchten. Het kan verwerkt worden door de voedingsindustrie in producten, zoals sommige soorten gemodificeerd zetmeel. Ook kan het ontstaan wanneer je gekookte rijst, pasta of aardappels afkoelt en daarna weer opwarmt, een deel van het zetmeel wordt dan omgezet naar resistent zetmeel. Afgekoelde zilvervliesrijst en volkoren pasta bevatten meer resistent zetmeel dan afgekoelde witte rijst en pasta.

Resistent zetmeel laat dus de bloedglucose minder hard stijgen dan normaal zetmeel, waardoor je minder insuline nodig hebt. Er is geen advies te geven hoeveel minder insuline je nodig hebt voor bijvoorbeeld een opgewarmde pastamaaltijd in vergelijking met een vers bereide maaltijd.

Houd goed in de gaten hoe je glucosewaarden zijn na het eten van een maaltijd met resistent zetmeel, zodat je de volgende keer de hoeveelheid insuline voor de maaltijd zo nodig kan aanpassen. 

Voor meer informatie over resistent zetmeel of andere vragen over voeding kun je terecht bij één van de diëtisten van Diaboss. Een afspraak kan ook telefonisch of via de mail.


De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 19 november 2021.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum