Sinterklaas en diabetes

De Sinterklaastijd is zeker voor jongere kinderen een spannende tijd en het Sinterklaasjournaal maakt het nog spannender. Gaan ze Sinterklaas nog zien op school?  Welke cadeautjes zullen ze krijgen? Deze spanningen hebben vaak effect op de eetlust en bloedglucoses.

Probeer te achterhalen of de kinderen op school ook wat strooigoed of ander lekkers krijgen. Als je kind bijvoorbeeld gewend is twee mandarijntjes in de pauze te eten, kan dat op zo’n dag vervangen worden door een handje pepernoten.

Meet of scan in deze tijd wat vaker de glucosewaarden; die kunnen door de spanning en het snoepgoed hoger zijn dan normaal, maar lagere waarden door drukte (pietengym) of minder eten door spanning, zijn ook mogelijk. Bij vragen of problemen kun je natuurlijk altijd contact opnemen met Diaboss.

Op de site van het Diabetesfonds zijn leuke recepten te vinden voor Sinterklaasrecepten met de hoeveelheid koolhydraten erbij. Hier volgt een overzicht van de koolhydraten in Sinterklaas-snoepgoed:

Soort snoepgoedHoeveelheidKoolhydraten (g)
Banketstaafstukje van 60 gram23
Borstplaatje (room)1stukje van 25 gram22
Chocoladeletter melkstukje van 7 gram4
Chocoladeletter puurstukje van 7 gram3
Chocolademelk1 glas (150 ml)19
Chocolademelk zonder suiker1 glas (150 ml)7
Gevulde speculaasklein stukje (25 gram)12
Kikkers en muizen1 stuk (8 gram)7
Kruidnootjes1 handje (17 gram)13
Kruidnoten met chocolade1 handje (17 gram)12
Marsepein1 stukje van 25 gram16
Pepernoten1 handje (17 gram)13
Schuimpje1 schuimpje (4 gram)6
Schuimkoekje/kransje1 stuk (10 gram)10
Speculaasje1 stuk (7 gram)5
Taai-taai (mini)1 stuk (7 gram)6

Bovenstaande portiegroottes zijn gemiddelden. Weeg zo mogelijk even af hoe groot jouw stukje chocolade etc. is. Voor een gezonde voeding is het belangrijk de hoeveelheid suiker en vet zoveel mogelijk te beperken; neem daarom niet veel van bovenstaand lekkers.


De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 27 november 2020.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum