Op kamp met diabetes

Elk jaar worden er door verschillende organisaties zomerkampen voor kinderen met diabetes georganiseerd. Rosaline Mentink, diabetesarts bij Diaboss (het kinderdiabetescentrum van OLVG, BovenIJ ziekenhuis en Zaans Medisch Centrum), zit in het medisch coördinatieteam van één van die organisaties, de SugarKidsClub. Ze gaat elk jaar één of twee keer met veel plezier mee als begeleider van een kamp.

Meer zelfstandigheid

“De kinderen die mee gaan met een diabeteskamp vinden het fijn om een keer niet de enige met diabetes te zijn. Omdat de meeste begeleiders ook diabetes hebben, zijn degenen zónder diabetes juist de uitzondering. Tijdens het kamp worden er vooral veel leuke activiteiten georganiseerd, maar proberen we ook om ze spelenderwijs iets over diabetes te leren en om bepaalde doelen te halen. Er zijn bijvoorbeeld kinderen die tijdens het kamp voor het eerst zelf insuline spuiten of die voor het eerst zelf een infuussetje van de insulinepomp plaatsen. Op deze manier hopen we hen te helpen in de weg naar zelfstandigheid.”

Een weekje geen diabetes

Voor ouders/verzorgers betekent een diabeteskamp een weekje geen diabetes: geen koolhydraten tellen, geen zorgen over een lage bloedglucose in de nacht en spontaan iets kunnen doen zonder rekening te hoeven houden met de diabetes van hun kind. Er zijn op het kamp altijd een arts, diabetesverpleegkundige, diëtist en een groot team van vrijwilligers die samen met het kind ervoor zorgen dat het goed blijft gaan met hun gezondheid.

Mentink: “Als diabetesarts vind ik een kamp erg leerzaam omdat je de kinderen 24 uur per dag onder je hoede hebt en niet – zoals gebruikelijk – een half uur of een uur op het spreekuur. Je maakt mee wat ouders/verzorgers iedere dag meemaken en voelt ook de verantwoordelijkheid die zij elke dag voelen. Je beseft nog meer wat voor werk ouders of verzorgers verzetten voor de gezondheid en toekomst van hun kind. De kampen hebben daarom zeker een toegevoegde waarde voor mijn werk bij Diaboss!”


De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 17 augustus 2018.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum