Nieuws en activiteiten

Starten met de Ypsopomp kan vanaf oktober

28 juli 2023

Mylife Diabetescare van de Ypsopomp laat weten dat zij geen infusiesets kunnen leveren. Hierdoor kunnen wij pas in oktober 2023 nieuwe cliënten de Ypsopomp aanbieden.

Voor de bestaande Ypsopomp gebruikers zullen voldoende infusiesets voorradig zijn.

Nieuwe collega bij Diaboss

Een paar weken geleden is Anne Krijger bij ons begonnen. Zij vervangt Rosaline Mentink. Anne Krijger is diabetesarts en werkt 4 dagen per week bij Diaboss. Anne Krijger was hiervoor arts-onderzoeker bij het Erasmus MC in Rotterdam en heeft daar een signaleringsinstrument voor leefstijl voor kinderen van 1 tot en met 3 jaar ontwikkeld. Welkom bij het Diaboss team!

SKIN-PEDIC: internationale studie naar huidproblemen door pomp of sensor (start 1 februari!)

30 januari 2023

In de maand februari neemt Diaboss deel aan een internationale studie naar huidproblemen die ontstaan door het gebruik van een pomp of sensor. Huidproblemen zien we vrij vaak maar er is nog weinig bekend over hoe vaak dit voorkomt en bij welke pompen en sensoren. Bij het bezoek aan Diaboss kan het zijn dat de arts of diabetesverpleegkundige vraagt of we gegevens over de huid en het type pomp/sensor anoniem mogen registreren. We stellen het op prijs als dit mogelijk is!

Jongeren en ouders voor het Diaboss-panel gezocht!

16 januari 2023

Ben je 16 jaar of ouder en wil je je mening geven over de zorg bij Diaboss? Ziet u waar de diabetesbegeleiding van uw kind nog beter kan? Zou je/u willen helpen met het verbeteren van de diabeteszorg?

We zoeken ouders van kinderen met diabetes en jongeren (16+) die willen deelnemen aan het Diaboss-panel.

Het doel

  • de mening horen van jongeren met diabetes en ouders/verzorgers over de zorg bij Diaboss
  • de diabeteszorg verbeteren met hulp van deze jongeren en ouders/verzorgers

Hoe en wat

  • twee bijeenkomsten per jaar van ongeveer een uur
  • tussendoor soms contact via de mail of telefonisch
  • online en/of bij Diaboss
  • reiskostenvergoeding beschikbaar

Aanmelden en vragen via: diaboss@olvg.nl. Alvast bedankt namens het Diaboss-team!

Dr. Y. Krul-Poel neemt tijdelijk de spreekuren over van dr. Brouwer

27 december 2022

Vanwege andere werkzaamheden van dr. Brouwer, neemt internist-endocrinoloog Y. Krul-Poel de spreekuren tijdelijk over. Dit zal in ieder geval nog tot juli 2023 zijn. We wensen haar welkom en succes bij Diaboss!

10 jaar Diaboss: in september is het feest!

6 september 2022

Omdat we dit jaar 10 jaar bestaan, is het de hele maand feest bij Diaboss. 5 september hebben operationeel manager Michel Kraima en bedrijfsleider Anneke Buys de feestmaand officieel geopend door een tekening te maken op de feestmuur. Kom je ook een tekening maken, een potje tafelvoetbal spelen of foto’s maken in de Diaboss-fotobooth? Je bezoek aan Diaboss is in september extra feestelijk!

Hoera! Diaboss bestaat 10 jaar

29 juli 2022

Deze maand vieren we het 10-jarig bestaan van Diaboss. Hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in metropoolregio Amsterdam. En dat is een feestje waard. Zeker omdat blijkt dat de aanpak van de zorg door Diaboss het afgelopen decennium heeft geleid tot mooie resultaten.

Groei

In de afgelopen 10 jaar is het aantal kinderen en jongvolwassenen dat wordt behandeld in Diaboss verdrievoudigd. Bij de oprichting van het behandelcentrum voor diabetes in 2012 waren er 200 kinderen onder behandeling, in 2022 is dat aantal gestegen naar ruim 600. Sinds de oprichting is de gemiddelde diabetesregulatie van patiënten verbeterd en het aantal acute opnames sterk verminderd. Het team van Diaboss bestaat inmiddels uit 22 zorgprofessionals die zich samen inzetten om kinderen en jongeren zo goed mogelijk te begeleiden bij hun diabetes. Els van Straaten, kinderarts en één van de oprichters van Diaboss: ‘Onze patiënten zijn in de eerste plaats kinderen met ook nog eens diabetes. En niet diabetespatiënten die nog kind zijn.’

Opmars van technologie

De opmars van technologie heeft volgens Els van Straaten voor de meeste verandering gezorgd: ‘Ik vind het heel bijzonder dat ik kinderen met diabetes jarenlang begeleid en zie opgroeien. 10 jaar geleden moesten ze meerdere keren per dag insuline spuiten en daarbij een streng dieet volgen. Nu profiteren ze van alle technologie.’

Sinds een paar jaar werken pompen en sensoren steeds beter samen. Doordat de insulinepomp insuline afgeeft op basis van o.a. de sensorglucose, is de regulatie sterk verbeterd. ‘Ouders van jonge kinderen die dag en nacht bezig waren met de diabetes van hun kind kunnen nu over het algemeen doorslapen’, aldus de kinderarts.

Op naar de volgende 10 jaar

Volgens van Straaten ontwikkelt deze technologie de komende jaren verder en zal de ‘kunstmatige alvleesklier’ op een gegeven moment een feit zijn: ‘De patiënt en ouder hoeven dan alleen nog maar te zorgen dat de apparatuur werkt, verder wordt alles geregeld. Voor de behandelaar betekent het dat we steeds meer onze handen op onze rug kunnen en moeten houden en aandacht kunnen besteden aan andere zaken. Bijvoorbeeld aan patiënten waarbij de sociale omstandigheden ervoor zorgen dat het, ondanks de vele mogelijkheden, niet lukt om de diabetes goed te reguleren.’

Diaboss is het gespecialiseerde behandelcentrum van OLVG en BovenIJ ziekenhuis en in Amsterdam. In maart 2022 kreeg het centrum erkenning als topklinische functie in het Topklinisch zorgregister.

Nieuwe collega bij Diaboss

4 juli 2022

Vanwege het aanstaande pensioen van Marion Tillman is Ellen Metselaar-Heijmen in juni begonnen bij Diaboss. Zij is kinderverpleegkundige en begint dit jaar met de opleiding tot diabetesverpleegkundige. We wensen haar veel succes!

Zomerse en sportieve activiteiten van de Bas van de Goor Foundation

22 april 2022

Er zijn deze zomer weer meerdere activiteiten van de Bas van de Goor Foundation, schrijf je snel in! Dit zijn er twee:

  • ONE Festival 2022: festival met o.a. veel sport, lezingen en de mogelijkheid om anderen met diabetes te ontmoeten. Datum: 11 en 12 juni. Voor wie: iedereen boven de 18 jaar met diabetes type 1. Aanmelden en ticket kopen: klik op deze link.
  • DiabetesCup: voetbaldag op Papendal, het trainingscomplex van Vitesse. Datum: 2 juli. Voor wie: iedereen tussen de 11 en 15 jaar met diabetes type 1. Informatie en aanmelden: klik op deze link.

Diabetes en ramadan

18 maart 2022

Begin april begint de ramadan. Vasten tijdens de ramadan kan ontregeling van je diabetes veroorzaken, omdat je overdag niets en in de avond en nacht juist grotere hoeveelheden en/of andere producten eet en drinkt dan normaal.

Volgens de Koran hebben kinderen en volwassenen met diabetes vrijstelling van de ramadan. Soms willen kinderen en jongvolwassenen toch meedoen aan de ramadan, voor één dag of voor een langere periode. Overleg dit altijd met je diabetesverpleegkundige, arts en/ of diëtiste. Zij kunnen je de juiste adviezen geven. Je kunt hiervoor ook Diaboss bellen om een extra afspraak maken voor een persoonlijk advies!

Diaboss in STZ Topklinische Zorgregister

14 maart 2022

Diaboss staat sinds deze maand in het STZ Topklinische Zorgregister. In dit register staan alle als topklinisch beoordeelde zorgfuncties van de 26 topklinische ziekenhuizen van Nederland, waar OLVG en dus ook Diaboss onder vallen.

De zorg is topklinisch als er op het gebied van een bepaalde aandoening – in ons geval diabetes – excellente patiëntenzorg is, en voldoende opleidingsmogelijkheid en aandacht voor wetenschappelijk onderzoek.

We zijn trots op deze erkenning!

Diaboss is op 8 maart alleen voor spoedgevallen bereikbaar

22 februari 2022

Op 8 maart is Diaboss vanwege een teamdag gesloten. Voor spoedgevallen zijn we natuurlijk telefonisch bereikbaar via OLVG: 020-5108911. Voor niet dringende vragen zijn we op 9 maart vanaf 08:30 uur weer bereikbaar.

Diasend is veranderd in Glooko

16 februari 2022

Omdat Diasend veranderd is in Glooko, moet je je Diasend-account ‘upgraden’ als je wil uitlezen. Bij het inloggen in Diasend verschijnt hierover een melding. Om uit te lezen is ook de installatie van de Glooko-uploader nodig. Op deze website staat uitgelegd hoe het werkt en staan veelgestelde vragen. Ook op deze website kun je veel informatie vinden.

Als je een Dexcom-sensor gebruikt, moet deze opnieuw gekoppeld worden. Dit kan onder ‘Apps en apparaten’, te vinden in het menu rechtsboven, onder ‘Instellingen’.

Wil je nog meer weten over diabetes?

21 januari 2022

Via het Diabetes Fonds kun je gratis brochures aanvragen, bijvoorbeeld over de kunstalvleesklier of over gezond eten. Ga hiervoor naar deze website: https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/gratis-brochures.

Openingstijden Diaboss op 24 en 31 december

20 december 2021

Diaboss is op 24 en 31 december vanwege de feestdagen om 16.00 uur gesloten. Daarna zijn we natuurlijk wel voor spoedgevallen bereikbaar via 020 510 80 90.

Wist je dat…

19 november 2021

de koolhydraten uit een pastasalade een ander effect op je glucosegehalte hebben dan vers gekookte pasta of heb je al eens gemerkt dat je glucosewaarden anders reageren op een opgewarmd restje dan op de vers gekookte maaltijd?

Dit heeft te maken met resistent zetmeel; dit is zetmeel dat minder goed wordt verteerd in de darm, waardoor de bloedglucose minder hard stijgt. Dit zetmeel komt in sommige voedingsmiddelen van nature voor, zoals in (groene) bananen, granen, zaden en peulvruchten. Het kan verwerkt worden door de voedingsindustrie in producten, zoals sommige soorten gemodificeerd zetmeel. Ook kan het ontstaan wanneer je gekookte rijst, pasta of aardappels afkoelt en daarna weer opwarmt, een deel van het zetmeel wordt dan omgezet naar resistent zetmeel. Afgekoelde zilvervliesrijst en volkoren pasta bevatten meer resistent zetmeel dan afgekoelde witte rijst en pasta.

Resistent zetmeel laat dus de bloedglucose minder hard stijgen dan normaal zetmeel, waardoor je minder insuline nodig hebt. Er is geen advies te geven hoeveel minder insuline je nodig hebt voor bijvoorbeeld een opgewarmde pastamaaltijd in vergelijking met een vers bereide maaltijd.

Houd goed in de gaten hoe je glucosewaarden zijn na het eten van een maaltijd met resistent zetmeel, zodat je de volgende keer de hoeveelheid insuline voor de maaltijd zo nodig kan aanpassen. 

Voor meer informatie over resistent zetmeel of andere vragen over voeding kun je terecht bij één van de diëtisten van Diaboss. Een afspraak kan ook telefonisch of via de mail.

Telefonisch spreekuur bij Diaboss

5 november 2021

Sinds een jaar hebben we een telefonisch spreekuur op Diaboss. Dit is dagelijks van 12.00 tot 13.00 uur en is bedoeld voor dringende vragen die niet kunnen wachten tot een uploadafspraak of een afspraak met de arts. Om op het spreekuur terecht te komen, kan in de ochtend naar de balie gebeld worden, waarna je vervolgens tussen 12.00 en 13.00 uur door een diabetesverpleegkundige gebeld wordt. Dit is niet altijd je eigen diabetesverpleegkundige. Als je een vraag hebt over de glucosewaarden willen we je vragen de pomp, glucosemeter en/of sensor van te voren uit te lezen, anders kunnen wij geen advies geven.

Als je tussen 8.30 en 12.00 uur belt en er is uitgelezen, dan word je dezelfde dag nog gebeld. Lukt het uitlezen niet in de ochtend of bel je na 12.00 uur, dan word je de volgende dag gebeld tussen 12.00 en 13.00 uur.

Voor spoedvragen zijn we 24 uur per dag bereikbaar.

November: Diabetes Awareness Month

3 november 2021

De JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) organiseert in het kader van de Diabetes Awareness Month een aantal activiteiten:

  • Woensdagavond 10 november is er een webinar over 100 jaar insuline: je hoort dan onder andere een patiënt en een moeder van een patiënt over wat insuline voor hen betekent, en Harold de Valk (internist-endocrinoloog) legt uit welke ontwikkelingen er op het gebied van insuline zijn. Hier kun je je inschrijven.
  • Donderdagavond 2 december is er een webinar over technologie bij diabetes. Voor deze ‘JDRF MedTech’ meld je je hier aan.
  • De ‘100 challenge’: kom in actie voor meer onderzoek naar een oplossing voor type 1 diabetes! Lees op deze website meer informatie hierover.

De wintertijd is ingegaan!

1 november 2021

Afgelopen weekend is de wintertijd ingegaan, dus vergeet niet de tijd in je pomp, sensor of bloedglucosemeter te veranderen! Dit gaat niet vanzelf. Als je een pomp gebruikt en die staat op de verkeerde tijd, kun je namelijk de verkeerde hoeveelheid insuline krijgen omdat de instellingen per uur kunnen verschillen. Neem contact op met Diaboss als het aanpassen van de tijd niet lukt.

Oudercursus ‘Los Vast’ voor ouders/verzorgers met een kind met diabetes

13 augustus 2021

Kinderpsycholoog Dieuwke Fossen en kinderdiabetesverpleegkundige Brenda Waelpoel organiseren in september de oudercursus ‘Los Vast’. De cursus, die bedoeld is voor ouders en verzorgers, is ontwikkeld door psychologen van het Kinderdiabetescentrum Nijmegen (KDCN). Het doel is te leren hoe je je kind coacht richting zelfstandigheid in de diabeteszorg. De cursus bestaat uit drie ochtenden en is georganiseerd op 3 september, 17 september en 1 oktober 2021 bij Diaboss. Op 5 november 2021 is de terugkomdag. Ouders/verzorgers met kinderen van alle leeftijden zijn welkom.

Meer informatie en aanmelden      

Meer informatie over de cursus staat op www.diabetesgroeimodel.nl.

Aanmelden kan via diaboss@olvg.nl. Als de cursus vol is, kunt u zich alvast opgeven voor de cursus die begin 2022 wordt georganiseerd.

Twee nieuwe collega’s bij Diaboss!

6 augustus 2021

  • Ze is al sinds juni aan het werk bij Diaboss maar was nog niet aangekondigd: Fleur van Uden, verpleegkundig specialist kinderdiabetes en –obesitas.
  • Deze maand begint drs. D. Limpens bij Diaboss. Hij is kinderarts en zal drs. de Sonnaville vervangen, die eind juli met pensioen is gegaan.  

We zijn blij met deze aanvulling op ons team en wensen beiden veel succes en plezier!

Wijziging van insuline door apotheek

10 maart 2021

Sinds 1 januari worden apothekers in veel gevallen door de zorgverzekeraar verplicht om een andere insuline te leveren; het zogenaamde preferentiebeleid. Dit gebeurt vooral bij patiënten die Novorapid of Fiasp gebruiken. Kinderen met diabetes en patiënten die Fiasp gebruiken, kunnen niet zomaar overgezet worden. Zie ook het stappenplan dat gemaakt is door Diabetes Vereniging Nederland. Mocht dit wel gebeuren, neem dan contact met ons op!

Alle evenementen van de Bas van de Goor Foundation staan online!

22 februari 2021

De Bas van de Goor Foundation organiseert elk jaar vele activiteiten op het gebied van sporten met diabetes. Er zijn bijvoorbeeld sportclinics, sportkampen en gezinsweekenden. Ook in coronatijd zijn er mogelijkheden. Kijk op deze website om te zien of er iets voor jou bij zit!

Raya (11 jaar) vertelt over haar diabetes bij televisieprogramma Hoofdzaken

Toen Raya haar haar liet knippen door kapper Marko (van het televisieprogramma Hoofdzaken) heeft ze van alles over haar diabetes verteld. De aflevering is uitgezonden op zondag 21 februari, 18:30 uur, op NPO3.

Help mee met onderzoek naar hypo’s!

17 december 2020

De internationale studie Hypo-RESOLVE doet onderzoek naar hypoglykemieën en de invloed daarvan op de kwaliteit van leven, zie ook de website van hypo-resolve. De onderzoeksgroep zoekt jongeren tussen de 12 en 17 jaar die een vragenlijst hierover willen invullen. Dit helpt hen om goed onderzoek te kunnen doen! Klik op deze link om de vragenlijst in te vullen.

Ook familieleden van diabetespatiënten kunnen een vragenlijst invullen. Deze vragenlijst is te vinden via deze link.

Alvast bedankt voor je deelname!

Diabetes in de kerstvakantie

9 december 2020

Of je nu wel of geen kerst viert, het is voor iedereen heerlijk om de donkere dagen in december een tijdje niet vroeg op te hoeven te staan om naar school te moeten. Later naar bed, later opstaan en meer lekkere dingen eten kan wel zijn weerslag hebben op de glucosewaarden, hoe houd je die ook in de kerstvakantie goed?

  • Het belangrijkste is om vaak je glucosegehalte te meten en hoge waarden te corrigeren met extra insuline.
  • Probeer dagelijks voldoende beweging te nemen; maak als het winterzonnetje schijnt een lekkere wandeling of ga in de avond na de warme maaltijd eens in de buurt wandelen, kinderen vinden dat met alle lichtjes deze tijd ook heel leuk.
  • Plan een balansdag; als je een dag hebt gehad waarbij er veel is gegeten, eet je de dag erna bewust wat minder. Sla geen maaltijden over, maar maak gezonde keuzes. Neem niet alleen bij de warme maaltijd een ruime portie groente, maar eet ook groente tussendoor (plakjes komkommer, worteltjes) en bij de lunch groente als salade of in een zelfgemaakte groentesoep. Eet op de balansdag minimaal 2 porties fruit en zorg voor voldoende beweging.
  • Uitslapen mag, maar probeer niet te laat in de ochtend te ontbijten en eet niet te laat in de avond; later in de avond kan de insulinegevoeligheid anders zijn.
  • Vergeet geen insuline voor snacks in de avond die koolhydraten bevatten; zoals toastjes, oliebollen en appelflappen.

Tip voor een kerstkadootje: leuk tasje om diabetesspulletjes in mee te nemen of een leuk insulinepomptasje.

Hieronder een overzichtje van de hoeveelheid koolhydraten in kerst- en oud/nieuw-lekkers.

Voedingsmiddel/gerechtHoeveelheidKoolhydraten (gram)
Appelbeignet1 stuk = 115 gram20 gram
Appelflap (bladerdeeg)  1 stuk = 100 gram35 gram
Berlinerbol1 stuk = 80 gram35 gram
Kerststol1 plak = 55 gram29 gram
Kerstkransje schuim1 stuk = 11 gram10 gram
Kerstkransje chocolade1 stuk = 12 gram7 gram
Kerstkransje gevuld1 stuk = 11 gram8 gram
Kerstkransje koek (klein)1 stuk = 10 gram6 gram
Oliebol1 stuk = 65 gram21 gram

Bovenstaande portiegroottes zijn gemiddelden, weeg zo mogelijk even af hoe groot jouw oliebol etc. is. Voor een gezond voedingspatroon is het belangrijk de hoeveelheid suiker en vet zoveel mogelijk te beperken, neem daarom niet veel van bovenstaand lekkers.

Sinterklaas en diabetes

27 november 2020

De Sinterklaastijd is zeker voor jongere kinderen een spannende tijd en het Sinterklaasjournaal maakt het nog spannender. Gaan ze Sinterklaas nog zien op school?  Welke cadeautjes zullen ze krijgen? Deze spanningen hebben vaak effect op de eetlust en bloedglucoses.

Probeer te achterhalen of de kinderen op school ook wat strooigoed of ander lekkers krijgen. Als je kind bijvoorbeeld gewend is twee mandarijntjes in de pauze te eten, kan dat op zo’n dag vervangen worden door een handje pepernoten.

Meet of scan in deze tijd wat vaker de glucosewaarden; die kunnen door de spanning en het snoepgoed hoger zijn dan normaal, maar lagere waarden door drukte (pietengym) of minder eten door spanning, zijn ook mogelijk. Bij vragen of problemen kun je natuurlijk altijd contact opnemen met Diaboss.

Op de site van het Diabetesfonds zijn leuke recepten te vinden voor Sinterklaasrecepten met de hoeveelheid koolhydraten erbij. Hier volgt een overzicht van de koolhydraten in Sinterklaas-snoepgoed:

Soort snoepgoedHoeveelheidKoolhydraten (g)
Banketstaafstukje van 60 gram23
Borstplaatje (room)1stukje van 25 gram22
Chocoladeletter melkstukje van 7 gram4
Chocoladeletter puurstukje van 7 gram3
Chocolademelk1 glas (150 ml)19
Chocolademelk zonder suiker1 glas (150 ml)7
Gevulde speculaasklein stukje (25 gram)12
Kikkers en muizen1 stuk (8 gram)7
Kruidnootjes1 handje (17 gram)13
Kruidnoten met chocolade1 handje (17 gram)12
Marsepein1 stukje van 25 gram16
Pepernoten1 handje (17 gram)13
Schuimpje1 schuimpje (4 gram)6
Schuimkoekje/kransje1 stuk (10 gram)10
Speculaasje1 stuk (7 gram)5
Taai-taai (mini)1 stuk (7 gram)6

Bovenstaande portiegroottes zijn gemiddelden. Weeg zo mogelijk even af hoe groot jouw stukje chocolade etc. is. Voor een gezonde voeding is het belangrijk de hoeveelheid suiker en vet zoveel mogelijk te beperken; neem daarom niet veel van bovenstaand lekkers.

14 november: Wereld Diabetes Dag! Ervaar met een app hoe het is om te leven met diabetes type 1

11 november 2020

14 november is het Wereld Diabetes Dag, een dag waarop elk jaar wordt stil gestaan bij diabetes. Om meer begrip te krijgen voor de impact die diabetes type 1 op iemands leven kan hebben, is een app ontwikkeld waarmee je kan ervaren hoe het is om te leven met diabetes type 1. Ga jij de uitdaging aan? Ga dan naar deze website om de app DT1day2day te downloaden!

Let op! Ander spoednummer op 4 november tussen 17:30 en 19:30 uur

3 november 2020

Omdat er op 4 november aanstaande aan het telefonisch netwerk van OLVG wordt gewerkt, is Diaboss tussen 17:30 en 19:30 uur niet via het reguliere spoednummer bereikbaar. Bel in het geval van spoed op dit tijdstip 06-48412301. Na 4 november is dit nummer niet meer beschikbaar en zijn we weer bereikbaar op 020-5108090 (kantooruren) of 020-5108911 (spoednummer buiten kantooruren).

Nieuwe coronamaatregelen bij Diaboss

13 oktober 2020

Bij Diaboss hanteren we de coronamaatregelen zoals OLVG die hanteert. Kijk hier voor de meeste recente versie van deze maatregelen.

Daarnaast geldt:

  • Kinderen mogen één ouder/verzorger meenemen naar het spreekuur. Soms gelden op deze regel uitzonderingen, bijvoorbeeld als de diagnose net gesteld is.
  • Geplande afspraken gaan in principe door. Als afspraken omgezet moeten worden naar een telefonische afspraak of een videoconsult krijgt u hiervan bericht. Als u zelf liever niet wil komen, kunt u bellen met Diaboss om de afspraak om te zetten naar een afspraak op afstand.
  • Kom bij klachten die passen bij het coronavirus, in het geval van klachten of bij een positieve coronatest van huisgenoten niet naar Diaboss en neem telefonisch contact op over de afspraak. De afspraak kan in bijna alle gevallen op afstand doorgaan.

Vacature kinderdiabetesverpleegkundige

Vanwege de groei van het aantal patiënten zijn we op zoek naar een nieuwe kinderdiabetesverpleegkundige! Kijk voor meer informatie op WerkenbijOLVG.nl.

Uploadspreekuur

6 juli 2020

Op maandag 13 juli van 16:00 tot 17:00 uur is een inloopspreekuur ingepland om te helpen met het uitlezen van de insulinepomp, glucosesensor of bloedglucosemeter.

Lukt het thuis niet om uit te lezen, ook niet met telefonische hulp? Meld je dan aan voor het uploadspreekuur! Neem je laptop en alles wat uitgelezen moet worden mee.

Weer terug naar school! Kan dit, als mijn kind diabetes heeft?

4 mei 2020

Omdat de basisscholen vanaf volgende week weer voor een deel open gaan, vragen veel ouders van kinderen met diabetes aan ons of hun kind wel naar school mag. In de landen om ons heen is gezien dat kinderen met diabetes niet zieker lijken te worden van het coronavirus dan kinderen zonder diabetes. Een virus kan natuurlijk wel effect hebben op de glucosewaarden, net zoals dat voor een ‘gewone’ griep het geval is.
Kinderen met diabetes kunnen daarom gewoon naar school! Natuurlijk is het voor iedereen belangrijk om de algemene hygiëne-adviezen van het RIVM goed op te volgen.

Er is nog weinig bekend over kinderen >16 jaar met ernstige obesitas en diabetes type 2, maar ook voor deze groep gelden voor nu dezelfde adviezen als voor de kinderen met diabetes type 1.

Bronnen: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, RIVM.

Diabetes en Ramadan

22 april 2020


Deze week begint de Ramadan weer. Vasten tijdens de Ramadan kan ontregeling van je diabetes veroorzaken doordat je overdag niet eet en in de avond grotere hoeveelheden dan normaal. Volgens de Koran hebben kinderen en volwassenen met diabetes vrijstelling van de Ramadan.

Soms willen kinderen en jongvolwassenen toch meedoen aan de Ramadan, voor één dag of voor een langere periode. Overleg dit altijd met Diaboss. Je diabetesverpleegkundige en arts kunnen je de juiste adviezen geven. Je kunt hiervoor een extra afspraak maken bij je diabetesverpleegkundige!

Antwoorden op de meest gestelde vragen over het coronavirus

16 maart 2020

Diaboss wordt momenteel veel gebeld met vragen over het coronavirus. Hieronder zijn de belangrijkste antwoorden te vinden.

Mijn kind heeft diabetes, loopt hij/zij dan meer risico?
Kinderen met diabetes hebben geen groter risico om het coronavirus te krijgen. Er gelden ook geen andere maatregelen dan voor kinderen zonder chronische aandoening.

Wordt iemand met diabetes zieker van het coronavirus dan iemand zonder chronische aandoening?
Als iemand met diabetes ziek wordt, zijn de glucosewaarden, net als bij een normale griep, vaak hoger dan normaal. Het is daarom belangrijk om de volgende adviezen op te volgen: 

  • Meet vaker de glucose en geef eventueel een correctie.
  • Bij gebruik van insulinepomp: verhoog de tijdelijk basaalstand overdag; je krijgt dan continu iets meer insuline. Als je advies wil over het ophogen, neem dan contact op met Diaboss.
  • Als je een insuline spuit: eventueel kan de langwerkende insuline opgehoogd worden, overleg hierover met Diaboss.
  • Drink voldoende!
  • Gebruik eventueel paracetamol.

Mensen met diabetes worden in alle media als risicogroep genoemd. Dit gaat echter vooral om de oudere mensen met diabetes, mensen waarbij de diabetesregulatie slecht is, of bij mensen met diabetes die een zwakkere gezondheid hebben door complicaties. Het gaat dus niet om jonge mensen met diabetes en een goede regulatie.

Het is nu extra belangrijk om goed voor je diabetes of voor de diabetes van uw zoon/dochter te zorgen! Zorg voor goede glucosewaarden, eet gezond, probeer in beweging te blijven en slaap goed. Volg ook goed de hygiëne-adviezen op van het RIVM: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, schudt geen handen en blijf op afstand van mensen van buiten het gezin.

Mijn kind heeft klachten van verkoudheid, hoesten en/of koorts, wat moet ik doen?
Neem telefonisch contact op met de huisarts als u dat in een ander geval (voordat er sprake was van het coronavirus in Nederland) ook had gedaan. Het heeft geen zin om met Diaboss te bellen, tenzij u vragen heeft over bijvoorbeeld verhoogde glucosewaarden door het ziek-zijn.

Voor de overige maatregelen, kijk op de website van Rijksoverheid: Nieuwe maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland en Veelgestelde vragen over coronavirus en gezondheid.

Mijn kind is niet ziek maar heeft wel hogere glucosewaarden dan normaal, wat moet ik doen?
Ook als je niet ziek bent, kunnen glucosewaarden hoger dan normaal zijn omdat mensen veel thuis zijn en minder bewegen. Een paar adviezen:

  • Meet vaker de glucose en geef eventueel een correctie.
  • Bij gebruik van insulinepomp: verhoog de tijdelijk basaalstand overdag; je krijgt dan continu iets meer insuline. Als je advies wil over het ophogen, neem dan contact op met Diaboss.
  • Als je een insuline spuit: eventueel kan de langwerkende insuline opgehoogd worden, overleg hierover met Diaboss.

Moet ik zorgen hebben over de leverbaarheid van insuline en andere hulpmiddelen?
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat er problemen zijn bij de productie en levering van insuline en hulpmiddelen voor bijvoorbeeld de pomp. Het is dus niet nodig om te gaan ‘hamsteren’.

Gaan de afspraken bij Diaboss nog door?
Gezien de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus, heeft Diaboss besloten om de contacten in het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken. De controles bij de arts, diabetesverpleegkundige of andere zorgverlener worden daarom indien mogelijk omgezet naar een telefonische afspraak. Zou u één dag vóór de afspraak de glucosemeter, sensor en/of insulinepomp uit willen lezen? Als dit echt niet lukt, kunt u de dag van tevoren (foto’s van) de glucosewaarden mailen naar diaboss@olvg.nl.

Bronnen: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Diabetes Fonds, RIVM.

Maatregelen rondom het coronavirus

Gezien de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus, heeft Diaboss besloten om de contacten in het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken. De controles bij de arts, diabetesverpleegkundige of andere zorgverlener worden daarom indien mogelijk omgezet naar een telefonische afspraak.

Zou u één dag vóór de afspraak de glucosemeter, sensor en/of insulinepomp uit willen lezen? Als dit echt niet lukt, kunt u de dag van tevoren de glucosewaarden mailen naar diaboss@olvg.nl.

Het coronavirus en diabetes: 7 FAQ’s van het Diabetes Fonds

3 maart 2020

Op de website van het Diabetes Fonds worden de meest gestelde vragen over het coronavirus in combinatie met diabetes beantwoord door internist-endocrinoloog Hanno Pijl.

Let op! Ander spoednummer op 4 maart, 18:30-20:30 uur

2 maart 2020

Omdat er op 4 maart aanstaande aan het telefonisch netwerk van OLVG wordt gewerkt, is Diaboss tussen 18:30 en 20:30 uur niet via het reguliere spoednummer bereikbaar. Bel in het geval van spoed op dit tijdstip 06-28742644. Na 4 maart is dit nummer niet meer beschikbaar en zijn we weer bereikbaar op 020-5108090 (kantooruren) of 020-5108911 (spoednummer buiten kantooruren).

Het spoednummer van Diaboss is gewijzigd!

12 februari 2020

Het spoednummer van Diaboss is gewijzigd. Bij vragen binnen kantooruren (8:30 – 17:00 uur) kunt u bellen naar 020-5108090. In het geval van spoed buiten kantooruren, bijvoorbeeld bij een ernstige hypo of braken bij hoge glucosewaarden, kunt u bellen met het algemene nummer van OLVG op 020-5108911. Vraag dan naar de dienstdoende kinderarts of internist van Diaboss. Dit telefoonnummer is alleen bedoeld voor spoedgevallen; voor alle overige vragen kunt u binnen kantooruren bellen naar 020-5108090.

Oudercursus ‘Los Vast’ voor ouders/verzorgers met een kind met diabetes

27 januari 2020

Kinderpsycholoog Dieuwke Fossen en kinderdiabetesverpleegkundige Brenda Waelpoel organiseren in maart en april de oudercursus ‘Los Vast’. De cursus, die bedoeld is voor ouders en verzorgers, is ontwikkeld door psychologen van het Kinderdiabetescentrum Nijmegen (KDCN). Het doel is te leren hoe je je kind coacht richting zelfstandigheid in de diabeteszorg. De cursus bestaat uit drie ochtenden en is georganiseerd op vrijdag 20 maart, vrijdag 3 april en vrijdag 17 april bij Diaboss. Op 29 mei is de terugkomdag. Ouders/verzorgers met kinderen van alle leeftijden zijn welkom.

Aanmelden kan via diaboss@olvg.nl. Meer informatie over de cursus staat op www.diabetesgroeimodel.nl.

Educatiebijeenkomst Freestyle Libre 27 januari

De Freestyle Libre wordt nu ook vergoed voor patiënten met diabetes type 1 boven de 18 jaar. Daarom is hierover een educatiebijeenkomst gepland op 27 januari van 16:30 tot 17:30 uur bij Diaboss. Aanmelden kan via diaboss@olvg.nl.

Het laatste diabetesnieuws van het ISPAD-congres in Boston

25 november 2019

Twee weken geleden vond het ISPAD-congres plaats. De ISPAD is de internationale organisatie die bijvoorbeeld richtlijnen maakt voor kinderen met diabetes. Vanuit Diaboss waren Miriam van der Hulst, Sigrid van der Spoel, Sebastian Schagen en Rosaline Mentink op dit congres, waar alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van diabetes bij kinderen werden gepresenteerd. Hieronder staat een aantal van deze nieuwe ontwikkelingen. Vraag er ook gerust naar!

Glucagon via je neus
Glucagon, het middel dat je bij een hele ernstige hypoglykemie kunt spuiten, is er nu ook in een neusspray. Een voordeel hiervan is dat het gemakkelijker toe te dienen is, het hoeft niet in de koelkast bewaard te worden en je kunt het gemakkelijk meenemen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze neusspray naar Nederland komt en of het ook vergoed gaat worden.

Nieuwe insulinepompen
Er komen regelmatig nieuwe insulinepompen op de markt, die soms ook samenwerken met een sensor. Medtronic is bezig met de opvolger van de 670G, deze heet de 780G, en er zal ook een insulinepomp van Tandem naar Nederland komen. Insulet heeft de PDM van de Omnipod (de ‘afstandsbediening’) veel kleiner gemaakt; het lijkt nu op een smartphone. De patiënten met een Omnipod in Nederland zullen de komende tijd in fases allemaal overgezet worden op deze nieuwe PDM. U wordt hierover door Insulet geïnformeerd.

Tabletten bij diabetes type 1
Bij volwassen met diabetes type 1 en overgewicht worden soms tabletten gebruik (SGLT-remmers). Deze tabletten zorgen er o.a. voor dat je glucose uitplast waardoor je bloedglucoses lager worden. Ook zijn er positieve effecten op nieren en hart- en vaten gezien. Eén van de bijwerkingen is dat je sneller ketonen ontwikkelt. Er moeten nog studies gedaan worden bij kinderen voordat deze medicatie ook aan kinderen gegeven kan worden.

Diabetes type 2 bij kinderen
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met diabetes type 2 sneller complicaties krijgen dan volwassenen met diabetes type 2. Er zijn landen waarbij er vaker operaties worden gedaan om kinderen met obesitas en diabetes type 2 af te laten vallen. Deze operaties hebben vaak een goed effect op het gewicht en de diabetes maar er worden helaas ook veel complicaties gezien.

HbA1c en ‘time in range’
Het HbA1c wordt minder belangrijk en er wordt steeds meer gekeken naar de time in range (‘tijd binnen bereik’) bij kinderen die ook een sensor hebben. Dit is het percentage van de tijd dat je glucoses tussen de 3,9 en 10 mmol/l zijn. Studies laten zien dat een time in range boven de 70% optimaal is, en dat een stijging van je time in range met 5% er al voor zorgt dat je minder kans hebt op complicaties.

Juba maakt taart op tv ter ere van Wereld Diabetesdag

De 7-jarige Juba maakte ter ere van Wereld Diabetesdag een bloementaart voor zijn juf die hem altijd helpt op school. Dit deed hij samen met Siemon de Jong van het televisieprogramma De Taarten van Abel. De video kijk je hier terug.

Vragenlijsten van de jaarcontrole vanaf nu digitaal via MijnOLVG

30 juli 2019

Bij de jaarcontrole vragen we je altijd om een papieren vragenlijst in te vullen over hoe het met je gaat en of je door je diabetes beperkt wordt. Dit gebeurt vanaf nu digitaal via MijnOLVG, het systeem waarin je bijvoorbeeld ook je afspraken en bloeduitslagen kunt zien. Een week vóór de jaarcontrole krijg je van MijnOLVG een bericht dat er een vragenlijst klaar staat. Vul deze alvast in, dat scheelt veel tijd en papier bij Diaboss! Om een account bij MijnOLVG te krijgen, heb je een activatiecode nodig. Deze kan één van de doktersassistenten van Diaboss je geven.

Betere nauwkeurigheid van de Freestyle Libre door update van de scanner of de app

27 juni 2019


Er is een update van de scanner en van de LibreLink-app waardoor de Freestyle nauwkeuriger kan meten. Lees hieronder wat je moet doen.

  • Als je de scanner gebruikt: ga naar freestylelibre.com/update en volg het installatieprogramma. Je moet hiervoor je scanner aansluiten aan je computer. Doe de update pas als je een nieuwe sensor gaat plaatsen!
  • Als je de app gebruikt: ga naar freestylelibre.com/app voor de update. Het kan zijn dat je app al automatisch updates installeert.

Kijktip: Elsa van de Loo zet zich in voor kinderen met diabetes

4 juni 2019

Als een kind diabetes heeft, wil je als ouder dat de diabeteszorg goed geregeld is op school. Elsa van de Loo is ambassadeur van Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School en zet zich in voor deze kinderen. In het programma ‘De Nieuwe Maan’ vertelt zij hierover en zie je hoe Safiya, die sinds haar vierde diabetes type 1 heeft, hiervoor op school begeleiding krijgt.

Bekijk de video.

Nieuw e-mailadres: diaboss@olvg.nl

23 mei 2019

Diaboss heeft vanaf nu een nieuw emailadres: diaboss@olvg.nl. Het adres is veranderd omdat het oude e-mailadres (info@diaboss.nl) soms niet goed werkte. Als u vragen hebt, stuur dan de e-mail naar dit nieuwe e-mailadres! Dan weten we zeker dat het bericht goed aankomt.

JDRF One Walk op 15 juni

1 mei 2019

De JDRF One Walk is hét grootste evenement ter wereld om type één te veranderen in type géén. Jaarlijks wandelen ruim 900.000 deelnemers over de hele wereld mee van type één naar type géén. Waaronder honderden in Nederland.

Zoals altijd draait de dag om informatie en entertainment. Verschillende wetenschappers zoals Bastiaan de Galan, Paul de Vos en Henk-Jan Aanstoot zullen vertellen over hun onderzoeken naar type 1 diabetes en de diabetesproducenten (pompen, sensoren, gadgets) zijn aanwezig op de informatiemarkt. Qua entertainment is er van alles te doen aan sport en spel; denk aan de rodeostier, waterballen lopen en een puzzeltocht.

Het belangrijkste op de dag is natuurlijk de wandeling. Hij is kort, maar krachtig. In 2,5 km lopen we van type één, naar type géén. Onderweg is de historie van de type 1 diabetes ontwikkelingen te beleven, inclusief een vooruitblik op de toekomst. Ga naar de website van de JDRF voor meer informatie.

Nieuw gezicht bij Diaboss: kinderarts in opleiding dr. Evelyn van der Plas

10 april 2019

De komende maanden zal op dinsdag dr. Evelyn van der Plas aanwezig zijn bij Diaboss. Zij is bijna afgestudeerd als kinderarts en zal vanaf oktober op Curaçao gaan werken. Omdat één van haar taken de kinderdiabeteszorg zal zijn, komt ze ervaring bij ons op doen.

De tweede Oudercursus Los Vast voor ouders/verzorgers met een kind met diabetes

1 april 2019

Kinderpsychologe Marieke Boon en kinderdiabetesverpleegkundige Marion Tillman organiseren in mei en juni de oudercursus Los Vast. De cursus, bedoeld voor ouders, is ontwikkeld door psychologen van het Kinderdiabetescentrum Nijmegen (KDCN). Het doel is te leren hoe je je kind coacht richting zelfstandigheid in de diabeteszorg. De cursus bestaat uit drie ochtenden en vindt plaats op dinsdag 21 mei, dinsdag 4 juni en dinsdag 18 juni van 9.30 tot 11.30 uur bij Diaboss. Op 24 september is de terugkomdag. Ouders/verzorgers met kinderen van alle leeftijden zijn welkom.

Meer informatie en aanmelden
Meer informatie over de cursus staat op www.diabetesgroeimodel.nl. Aanmelden kan via info@diaboss.nl.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 18 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum