Nieuws en activiteiten

Uploadspreekuur

6 juli 2020

Op maandag 13 juli van 16:00 tot 17:00 uur is een inloopspreekuur ingepland om te helpen met het uitlezen van de insulinepomp, glucosesensor of bloedglucosemeter.

Lukt het thuis niet om uit te lezen, ook niet met telefonische hulp? Meld je dan aan voor het uploadspreekuur! Neem je laptop en alles wat uitgelezen moet worden mee.

Weer terug naar school! Kan dit, als mijn kind diabetes heeft?

4 mei 2020

Omdat de basisscholen vanaf volgende week weer voor een deel open gaan, vragen veel ouders van kinderen met diabetes aan ons of hun kind wel naar school mag. In de landen om ons heen is gezien dat kinderen met diabetes niet zieker lijken te worden van het coronavirus dan kinderen zonder diabetes. Een virus kan natuurlijk wel effect hebben op de glucosewaarden, net zoals dat voor een ‘gewone’ griep het geval is.
Kinderen met diabetes kunnen daarom gewoon naar school! Natuurlijk is het voor iedereen belangrijk om de algemene hygiëne-adviezen van het RIVM goed op te volgen.

Er is nog weinig bekend over kinderen >16 jaar met ernstige obesitas en diabetes type 2, maar ook voor deze groep gelden voor nu dezelfde adviezen als voor de kinderen met diabetes type 1.

Bronnen: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, RIVM.

Diabetes en Ramadan

22 april 2020


Deze week begint de Ramadan weer. Vasten tijdens de Ramadan kan ontregeling van je diabetes veroorzaken doordat je overdag niet eet en in de avond grotere hoeveelheden dan normaal. Volgens de Koran hebben kinderen en volwassenen met diabetes vrijstelling van de Ramadan.

Soms willen kinderen en jongvolwassenen toch meedoen aan de Ramadan, voor één dag of voor een langere periode. Overleg dit altijd met Diaboss. Je diabetesverpleegkundige en arts kunnen je de juiste adviezen geven. Je kunt hiervoor een extra afspraak maken bij je diabetesverpleegkundige!

Antwoorden op de meest gestelde vragen over het coronavirus

16 maart 2020

Diaboss wordt momenteel veel gebeld met vragen over het coronavirus. Hieronder zijn de belangrijkste antwoorden te vinden.

Mijn kind heeft diabetes, loopt hij/zij dan meer risico?
Kinderen met diabetes hebben geen groter risico om het coronavirus te krijgen. Er gelden ook geen andere maatregelen dan voor kinderen zonder chronische aandoening.

Wordt iemand met diabetes zieker van het coronavirus dan iemand zonder chronische aandoening?
Als iemand met diabetes ziek wordt, zijn de glucosewaarden, net als bij een normale griep, vaak hoger dan normaal. Het is daarom belangrijk om de volgende adviezen op te volgen: 

 • Meet vaker de glucose en geef eventueel een correctie.
 • Bij gebruik van insulinepomp: verhoog de tijdelijk basaalstand overdag; je krijgt dan continu iets meer insuline. Als je advies wil over het ophogen, neem dan contact op met Diaboss.
 • Als je een insuline spuit: eventueel kan de langwerkende insuline opgehoogd worden, overleg hierover met Diaboss.
 • Drink voldoende!
 • Gebruik eventueel paracetamol.

Mensen met diabetes worden in alle media als risicogroep genoemd. Dit gaat echter vooral om de oudere mensen met diabetes, mensen waarbij de diabetesregulatie slecht is, of bij mensen met diabetes die een zwakkere gezondheid hebben door complicaties. Het gaat dus niet om jonge mensen met diabetes en een goede regulatie.

Het is nu extra belangrijk om goed voor je diabetes of voor de diabetes van uw zoon/dochter te zorgen! Zorg voor goede glucosewaarden, eet gezond, probeer in beweging te blijven en slaap goed. Volg ook goed de hygiëne-adviezen op van het RIVM: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, schudt geen handen en blijf op afstand van mensen van buiten het gezin.

Mijn kind heeft klachten van verkoudheid, hoesten en/of koorts, wat moet ik doen?
Neem telefonisch contact op met de huisarts als u dat in een ander geval (voordat er sprake was van het coronavirus in Nederland) ook had gedaan. Het heeft geen zin om met Diaboss te bellen, tenzij u vragen heeft over bijvoorbeeld verhoogde glucosewaarden door het ziek-zijn.

Voor de overige maatregelen, kijk op de website van Rijksoverheid: Nieuwe maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland en Veelgestelde vragen over coronavirus en gezondheid.

Mijn kind is niet ziek maar heeft wel hogere glucosewaarden dan normaal, wat moet ik doen?
Ook als je niet ziek bent, kunnen glucosewaarden hoger dan normaal zijn omdat mensen veel thuis zijn en minder bewegen. Een paar adviezen:

 • Meet vaker de glucose en geef eventueel een correctie.
 • Bij gebruik van insulinepomp: verhoog de tijdelijk basaalstand overdag; je krijgt dan continu iets meer insuline. Als je advies wil over het ophogen, neem dan contact op met Diaboss.
 • Als je een insuline spuit: eventueel kan de langwerkende insuline opgehoogd worden, overleg hierover met Diaboss.

Moet ik zorgen hebben over de leverbaarheid van insuline en andere hulpmiddelen?
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat er problemen zijn bij de productie en levering van insuline en hulpmiddelen voor bijvoorbeeld de pomp. Het is dus niet nodig om te gaan ‘hamsteren’.

Gaan de afspraken bij Diaboss nog door?
Gezien de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus, heeft Diaboss besloten om de contacten in het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken. De controles bij de arts, diabetesverpleegkundige of andere zorgverlener worden daarom indien mogelijk omgezet naar een telefonische afspraak. Zou u één dag vóór de afspraak de glucosemeter, sensor en/of insulinepomp uit willen lezen? Als dit echt niet lukt, kunt u de dag van tevoren (foto’s van) de glucosewaarden mailen naar diaboss@olvg.nl.

Bronnen: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Diabetes Fonds, RIVM.

Maatregelen rondom het coronavirus

Gezien de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus, heeft Diaboss besloten om de contacten in het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken. De controles bij de arts, diabetesverpleegkundige of andere zorgverlener worden daarom indien mogelijk omgezet naar een telefonische afspraak.

Zou u één dag vóór de afspraak de glucosemeter, sensor en/of insulinepomp uit willen lezen? Als dit echt niet lukt, kunt u de dag van tevoren de glucosewaarden mailen naar diaboss@olvg.nl.

Het coronavirus en diabetes: 7 FAQ’s van het Diabetes Fonds

3 maart 2020

Op de website van het Diabetes Fonds worden de meest gestelde vragen over het coronavirus in combinatie met diabetes beantwoord door internist-endocrinoloog Hanno Pijl.

Let op! Ander spoednummer op 4 maart, 18:30-20:30 uur

2 maart 2020

Omdat er op 4 maart aanstaande aan het telefonisch netwerk van OLVG wordt gewerkt, is Diaboss tussen 18:30 en 20:30 uur niet via het reguliere spoednummer bereikbaar. Bel in het geval van spoed op dit tijdstip 06-28742644. Na 4 maart is dit nummer niet meer beschikbaar en zijn we weer bereikbaar op 020-5108090 (kantooruren) of 020-5108911 (spoednummer buiten kantooruren).

Het spoednummer van Diaboss is gewijzigd!

12 februari 2020

Het spoednummer van Diaboss is gewijzigd. Bij vragen binnen kantooruren (8:30 – 17:00 uur) kunt u bellen naar 020-5108090. In het geval van spoed buiten kantooruren, bijvoorbeeld bij een ernstige hypo of braken bij hoge glucosewaarden, kunt u bellen met het algemene nummer van OLVG op 020-5108911. Vraag dan naar de dienstdoende kinderarts of internist van Diaboss. Dit telefoonnummer is alleen bedoeld voor spoedgevallen; voor alle overige vragen kunt u binnen kantooruren bellen naar 020-5108090.

Oudercursus ‘Los Vast’ voor ouders/verzorgers met een kind met diabetes

27 januari 2020

Kinderpsycholoog Dieuwke Fossen en kinderdiabetesverpleegkundige Brenda Waelpoel organiseren in maart en april de oudercursus ‘Los Vast’. De cursus, die bedoeld is voor ouders en verzorgers, is ontwikkeld door psychologen van het Kinderdiabetescentrum Nijmegen (KDCN). Het doel is te leren hoe je je kind coacht richting zelfstandigheid in de diabeteszorg. De cursus bestaat uit drie ochtenden en is georganiseerd op vrijdag 20 maart, vrijdag 3 april en vrijdag 17 april bij Diaboss. Op 29 mei is de terugkomdag. Ouders/verzorgers met kinderen van alle leeftijden zijn welkom.

Aanmelden kan via diaboss@olvg.nl. Meer informatie over de cursus staat op www.diabetesgroeimodel.nl.

Educatiebijeenkomst Freestyle Libre 27 januari

De Freestyle Libre wordt nu ook vergoed voor patiënten met diabetes type 1 boven de 18 jaar. Daarom is hierover een educatiebijeenkomst gepland op 27 januari van 16:30 tot 17:30 uur bij Diaboss. Aanmelden kan via diaboss@olvg.nl.

Het laatste diabetesnieuws van het ISPAD-congres in Boston

25 november 2019

Twee weken geleden vond het ISPAD-congres plaats. De ISPAD is de internationale organisatie die bijvoorbeeld richtlijnen maakt voor kinderen met diabetes. Vanuit Diaboss waren Miriam van der Hulst, Sigrid van der Spoel, Sebastian Schagen en Rosaline Mentink op dit congres, waar alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van diabetes bij kinderen werden gepresenteerd. Hieronder staat een aantal van deze nieuwe ontwikkelingen. Vraag er ook gerust naar!

Glucagon via je neus
Glucagon, het middel dat je bij een hele ernstige hypoglykemie kunt spuiten, is er nu ook in een neusspray. Een voordeel hiervan is dat het gemakkelijker toe te dienen is, het hoeft niet in de koelkast bewaard te worden en je kunt het gemakkelijk meenemen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze neusspray naar Nederland komt en of het ook vergoed gaat worden.

Nieuwe insulinepompen
Er komen regelmatig nieuwe insulinepompen op de markt, die soms ook samenwerken met een sensor. Medtronic is bezig met de opvolger van de 670G, deze heet de 780G, en er zal ook een insulinepomp van Tandem naar Nederland komen. Insulet heeft de PDM van de Omnipod (de ‘afstandsbediening’) veel kleiner gemaakt; het lijkt nu op een smartphone. De patiënten met een Omnipod in Nederland zullen de komende tijd in fases allemaal overgezet worden op deze nieuwe PDM. U wordt hierover door Insulet geïnformeerd.

Tabletten bij diabetes type 1
Bij volwassen met diabetes type 1 en overgewicht worden soms tabletten gebruik (SGLT-remmers). Deze tabletten zorgen er o.a. voor dat je glucose uitplast waardoor je bloedglucoses lager worden. Ook zijn er positieve effecten op nieren en hart- en vaten gezien. Eén van de bijwerkingen is dat je sneller ketonen ontwikkelt. Er moeten nog studies gedaan worden bij kinderen voordat deze medicatie ook aan kinderen gegeven kan worden.

Diabetes type 2 bij kinderen
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met diabetes type 2 sneller complicaties krijgen dan volwassenen met diabetes type 2. Er zijn landen waarbij er vaker operaties worden gedaan om kinderen met obesitas en diabetes type 2 af te laten vallen. Deze operaties hebben vaak een goed effect op het gewicht en de diabetes maar er worden helaas ook veel complicaties gezien.

HbA1c en ‘time in range’
Het HbA1c wordt minder belangrijk en er wordt steeds meer gekeken naar de time in range (‘tijd binnen bereik’) bij kinderen die ook een sensor hebben. Dit is het percentage van de tijd dat je glucoses tussen de 3,9 en 10 mmol/l zijn. Studies laten zien dat een time in range boven de 70% optimaal is, en dat een stijging van je time in range met 5% er al voor zorgt dat je minder kans hebt op complicaties.

Juba maakt taart op tv ter ere van Wereld Diabetesdag

De 7-jarige Juba maakte ter ere van Wereld Diabetesdag een bloementaart voor zijn juf die hem altijd helpt op school. Dit deed hij samen met Siemon de Jong van het televisieprogramma De Taarten van Abel. De video kijk je hier terug.

Vragenlijsten van de jaarcontrole vanaf nu digitaal via MijnOLVG

30 juli 2019

Bij de jaarcontrole vragen we je altijd om een papieren vragenlijst in te vullen over hoe het met je gaat en of je door je diabetes beperkt wordt. Dit gebeurt vanaf nu digitaal via MijnOLVG, het systeem waarin je bijvoorbeeld ook je afspraken en bloeduitslagen kunt zien. Een week vóór de jaarcontrole krijg je van MijnOLVG een bericht dat er een vragenlijst klaar staat. Vul deze alvast in, dat scheelt veel tijd en papier bij Diaboss! Om een account bij MijnOLVG te krijgen, heb je een activatiecode nodig. Deze kan één van de doktersassistenten van Diaboss je geven.

Betere nauwkeurigheid van de Freestyle Libre door update van de scanner of de app

27 juni 2019


Er is een update van de scanner en van de LibreLink-app waardoor de Freestyle nauwkeuriger kan meten. Lees hieronder wat je moet doen.

 • Als je de scanner gebruikt: ga naar freestylelibre.com/update en volg het installatieprogramma. Je moet hiervoor je scanner aansluiten aan je computer. Doe de update pas als je een nieuwe sensor gaat plaatsen!
 • Als je de app gebruikt: ga naar freestylelibre.com/app voor de update. Het kan zijn dat je app al automatisch updates installeert.

Kijktip: Elsa van de Loo zet zich in voor kinderen met diabetes

4 juni 2019

Als een kind diabetes heeft, wil je als ouder dat de diabeteszorg goed geregeld is op school. Elsa van de Loo is ambassadeur van Stichting Zorgeloos met Diabetes naar School en zet zich in voor deze kinderen. In het programma ‘De Nieuwe Maan’ vertelt zij hierover en zie je hoe Safiya, die sinds haar vierde diabetes type 1 heeft, hiervoor op school begeleiding krijgt.

Bekijk de video.

Nieuw e-mailadres: diaboss@olvg.nl

23 mei 2019

Diaboss heeft vanaf nu een nieuw emailadres: diaboss@olvg.nl. Het adres is veranderd omdat het oude e-mailadres (info@diaboss.nl) soms niet goed werkte. Als u vragen hebt, stuur dan de e-mail naar dit nieuwe e-mailadres! Dan weten we zeker dat het bericht goed aankomt.

JDRF One Walk op 15 juni

1 mei 2019

De JDRF One Walk is hét grootste evenement ter wereld om type één te veranderen in type géén. Jaarlijks wandelen ruim 900.000 deelnemers over de hele wereld mee van type één naar type géén. Waaronder honderden in Nederland.

Zoals altijd draait de dag om informatie en entertainment. Verschillende wetenschappers zoals Bastiaan de Galan, Paul de Vos en Henk-Jan Aanstoot zullen vertellen over hun onderzoeken naar type 1 diabetes en de diabetesproducenten (pompen, sensoren, gadgets) zijn aanwezig op de informatiemarkt. Qua entertainment is er van alles te doen aan sport en spel; denk aan de rodeostier, waterballen lopen en een puzzeltocht.

Het belangrijkste op de dag is natuurlijk de wandeling. Hij is kort, maar krachtig. In 2,5 km lopen we van type één, naar type géén. Onderweg is de historie van de type 1 diabetes ontwikkelingen te beleven, inclusief een vooruitblik op de toekomst. Ga naar de website van de JDRF voor meer informatie.

Nieuw gezicht bij Diaboss: kinderarts in opleiding dr. Evelyn van der Plas

10 april 2019

De komende maanden zal op dinsdag dr. Evelyn van der Plas aanwezig zijn bij Diaboss. Zij is bijna afgestudeerd als kinderarts en zal vanaf oktober op Curaçao gaan werken. Omdat één van haar taken de kinderdiabeteszorg zal zijn, komt ze ervaring bij ons op doen.

De tweede Oudercursus Los Vast voor ouders/verzorgers met een kind met diabetes

1 april 2019

Kinderpsychologe Marieke Boon en kinderdiabetesverpleegkundige Marion Tillman organiseren in mei en juni de oudercursus Los Vast. De cursus, bedoeld voor ouders, is ontwikkeld door psychologen van het Kinderdiabetescentrum Nijmegen (KDCN). Het doel is te leren hoe je je kind coacht richting zelfstandigheid in de diabeteszorg. De cursus bestaat uit drie ochtenden en vindt plaats op dinsdag 21 mei, dinsdag 4 juni en dinsdag 18 juni van 9.30 tot 11.30 uur bij Diaboss. Op 24 september is de terugkomdag. Ouders/verzorgers met kinderen van alle leeftijden zijn welkom.

Meer informatie en aanmelden
Meer informatie over de cursus staat op www.diabetesgroeimodel.nl. Aanmelden kan via info@diaboss.nl.

Schilderijententoonstelling van Juba bij Diaboss

18 maart 2019

tentoonstelling jubaJuba (6 jaar) heeft maar liefst 21 schilderijen gemaakt! Deze zijn te zien én te koop bij Diaboss. De opbrengst gaat naar wetenschappelijk onderzoek naar diabetes type 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuwe collega: kinderarts-endocrinoloog S. Schagen

6 maart 2019

Dr. Schagen liep al wat langer bij ons rond maar sinds 1 januari werkt hij officieel bij Diaboss. We zijn blij met deze kinderarts-endocrinoloog en wensen hem veel plezier bij Diaboss!

 

JDRF Up-To-Date avond in Almere

Ben jij al op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van diabetes? Zou je in gesprek willen gaan met anderen met diabetes type 1? Of wil je alles weten over de nieuwste systemen? Kom dan naar de JDRF Up-To-Date type 1 diabetes!

Het is op woensdagavond 20 maart 2019 in het Topsportcentrum Almere, kijk voor meer informatie op https://www.jdrf.nl/event/informatieavond-almere/.

 

Nieuwe kinderdiabetesverpleegkundige: Brenda Waelpoel

15 januari 2019

Sinds twee weken werkt er een nieuwe kinderdiabetesverpleegkundige bij Diaboss: Brenda Waelpoel. Ze werkt maandag, vrijdag en om de week op woensdag. Ze zal de meeste patiënten van kinderdiabetesverpleegkundige Tini Paardekooper overnemen. We wensen haar veel plezier en succes toe!

Wereld Diabetes Dag 2018

13 november 2018

Woensdag 14 november is het, zoals elk jaar, Wereld Diabetes Dag. Deze dag wordt door de International Diabetes Federation georganiseerd en heeft als doel om mensen bewust te maken van de impact van diabetes. Het thema van dit jaar en volgend jaar is familie en diabetes. Kijk op https://www.worlddiabetesday.org/ voor meer informatie!

Diaboss wil graag alle families waarin iemand met diabetes is complimenten geven voor al het werk dat zij 24 uur per dag en 7 dagen per week doen om goed met diabetes om te gaan!

Gamedesigners met diabetes type 1 gezocht!

5 november 2018

Ben je tussen de 12 en 20 jaar oud? Heb je diabetes type 1 en lijkt het je leuk om een dag in de huid van een Gamedesigner te kruipen? Dan is de Nederlandse Diabetes Federatie op zoek naar jou!

Informatie vindt je in onderstaande aankondiging.

Beschikbaarheid Freestyle Libre

1 november 2018

Zoals u misschien gelezen of gehoord heeft, wordt sinds een paar maanden de Freestyle Libre vergoed voor kinderen met diabetes type 1. De Freestyle Libre is een soort glucosesensor die continu de glucose in de huid meet; hierdoor zijn er nauwelijks vingerprikken meer nodig. Meer informatie over de Freestyle Libre kunt u o.a. vinden op www.freestylelibre.nl.

Er waren leveringsproblemen waardoor er geen nieuwe patiënten konden starten. Op dit moment kan de fabrikant van de Freestyle Libre, Abbott, meer sensoren leveren en kunnen er om de zoveel weken een groep nieuwe patiënten starten. De Freestyle Libre wordt nog niet direct vergoed door de zorgverzekeraar: u moet eerst alles voorschieten en kan daarna de kosten bij uw zorgverzekeraar declareren. De kosten zijn ongeveer 120 euro per maand. We hopen dat dit in de toekomst nog gaat veranderen.

Als u wil starten met de Freestyle Libre én als u in de gelegenheid bent om deze voor te schieten, kunt u zich aanmelden voor een groepsinstructie. Tijdens deze groepsinstructie krijgt u uitleg over de Freestyle Libre. Deze uitleg is belangrijk, aangezien de glucosemeting door de sensor heel anders is dan de glucosemeting door middel van een vingerprik.

Alle patiënten die in aanmerking komen voor de Freestyle Libre en die er nog geen hebben, hebben een brief gekregen met informatie over de groepsinstructie. Bij vragen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wintertijd

29 oktober 2018

Afgelopen weekend is de wintertijd in gegaan. Vergeet niet de tijd in je insulinepomp en/of bloedglucosemeter aan te passen! Anders kan het gebeuren dat je met de verkeerde insuline-koolhydraatratio bolust.

Brugklasbijeenkomst

28 september 2018

Ben jij dit jaar begonnen op de middelbare school? Kom dan naar onze brugklasbijeenkomst! In de bijeenkomst praten we  over onderwerpen die te maken hebben met het starten op een nieuwe school, bijvoorbeeld

 • Hoe heb jij verteld dat je diabetes hebt?
 • Hoe ga je om met de reacties van anderen?
 • Wat kun je niet, maar vooral wat kun je wel doen?

Je ontmoet andere jongeren met diabetes die dit jaar ook op een nieuwe school begonnen zijn. Naast de adviezen die je van Diaboss krijgt, kunnen jullie elkaar ook heel veel tips en tricks leren.

We zullen de bijeenkomst afsluiten met een lichte maaltijd in het restaurant dus als je wilt komen laat dit vóór 8 oktober weten aan Diaboss per telefoon 020 510 8090 of mail info@diaboss.nl.

De inschrijving voor het Nederlands Kampioenschap voetbal voor kinderen met diabetes is geopend!

12 september 2018

Jongens en meiden met diabetes, die op 29 juni 2019 tien t/m veertien jaar oud zijn en van voetballen houden: de bondscoach heeft een oproep voor jullie. De inschrijving voor hét Nederlands Kampioenschap voetbal voor kinderen met diabetes is geopend! Zie onderstaand filmpje.

https://www.youtube.com/watch?v=aayoAKf-BvU

Op kamp met diabetes

17 augustus 2018

Elk jaar worden er door verschillende organisaties zomerkampen voor kinderen met diabetes georganiseerd. Rosaline Mentink, diabetesarts bij Diaboss (het kinderdiabetescentrum van OLVG, BovenIJ ziekenhuis en Zaans Medisch Centrum), zit in het medisch coördinatieteam van één van die organisaties, de SugarKidsClub. Ze gaat elk jaar één of twee keer met veel plezier mee als begeleider van een kamp.

Meer zelfstandigheid

“De kinderen die mee gaan met een diabeteskamp vinden het fijn om een keer niet de enige met diabetes te zijn. Omdat de meeste begeleiders ook diabetes hebben, zijn degenen zónder diabetes juist de uitzondering. Tijdens het kamp worden er vooral veel leuke activiteiten georganiseerd, maar proberen we ook om ze spelenderwijs iets over diabetes te leren en om bepaalde doelen te halen. Er zijn bijvoorbeeld kinderen die tijdens het kamp voor het eerst zelf insuline spuiten of die voor het eerst zelf een infuussetje van de insulinepomp plaatsen. Op deze manier hopen we hen te helpen in de weg naar zelfstandigheid.”

Een weekje geen diabetes

Voor ouders/verzorgers betekent een diabeteskamp een weekje geen diabetes: geen koolhydraten tellen, geen zorgen over een lage bloedglucose in de nacht en spontaan iets kunnen doen zonder rekening te hoeven houden met de diabetes van hun kind. Er zijn op het kamp altijd een arts, diabetesverpleegkundige, diëtist en een groot team van vrijwilligers die samen met het kind ervoor zorgen dat het goed blijft gaan met hun gezondheid.

Mentink: “Als diabetesarts vind ik een kamp erg leerzaam omdat je de kinderen 24 uur per dag onder je hoede hebt en niet – zoals gebruikelijk – een half uur of een uur op het spreekuur. Je maakt mee wat ouders/verzorgers iedere dag meemaken en voelt ook de verantwoordelijkheid die zij elke dag voelen. Je beseft nog meer wat voor werk ouders of verzorgers verzetten voor de gezondheid en toekomst van hun kind. De kampen hebben daarom zeker een toegevoegde waarde voor mijn werk bij Diaboss!”

Oudercursus Los Vast voor ouders/verzorgers met een kind met diabetes

Onze psychologen Marieke Boon en Dieuwke Fossen organiseren in september en oktober de oudercursus Los Vast. De cursus, die bedoeld is voor ouders, is ontwikkeld door psychologen van het Kinderdiabetescentrum Nijmegen (KDCN). Het doel is te leren hoe je je kind coacht richting zelfstandigheid in de diabeteszorg. De cursus bestaat uit drie ochtenden en is georganiseerd op donderdag 13 september, donderdag 27 september en donderdag 11 oktober van 9:30 tot 12:30 uur bij Diaboss. Ouders/verzorgers met kinderen van alle leeftijden zijn welkom. Aanmelden kan via info@diaboss.nl; meer informatie over de cursus staat op https://www.diabetesgroeimodel.nl/.

Het Children’s Congress van de JDRF in Washington: deelnemer gezocht!

6 augustus 2018

Zou jij met één van je ouders naar een diabetescongres in Washington willen?

Iedere twee jaar organiseert JDRF het Children’s Congress. 150 kinderen van over de hele wereld komen bij elkaar om het Amerikaanse Congress in Washington te overtuigen van het belang van Type 1 Diabetes onderzoek. Het doel? Zorgen dat de Amerikaanse beleidsmakers onderzoek naar T1D blijven financieren. In 2017 zorgde het Children’s Congress ervoor dat er opnieuw miljoenen dollars aan Type 1 Diabetes onderzoek zijn toegezegd!

JDRF Nederland mag iemand afvaardigen naar het Children’s Congress. Dat betekent dat je op 6 of 7 juli 2019 met een van je ouders en iemand van JDRF Nederland naar Washington vliegt. Tussen 8 en 10  juli is dan het Children’s Congress: je ontmoet de andere afgevaardigden, waaronder je Amerikaanse buddy, bezoekt de Nederlandse ambassade en gaat naar ‘The Hill’ om daar in het zicht van het Witte Huis te vertellen over jouw leven met T1D. Op 11 of 12 juli vlieg je weer terug naar Nederland en dit alles op kosten van JDRF. JDRF heeft sponsors die deze kosten compenseren.

Meld je aan via deze link!

Antibetes – zelfgemaakte pomp- en sensorbandjes!

18 juli 2018

Tjebbe Gulmans (8 jaar) heeft een bedrijf opgericht: Antibetes. Hij maakt samen met zijn ouders hele fijne pomp- en sensorbandjes en de opbrengst gaat naar de JDRF! Kijk en bestel.

NK voetbal voor kinderen met diabetes

De Bas van de Goor foundation organiseert in 2019 het NK voetbal voor kinderen met diabetes! Bas van de Goor (olympisch volleybalkampioen met diabetes type 1) legde het een paar dagen geleden bij Studio Sport, zie Youtube. Op www.bvdgf.org/nk kun je meer informatie vinden en je alvast opgeven.

Kinderbeestfeest in Artis

1 juni 2018

Zoals ieder jaar zijn ook de kinderen van Diaboss weer uitgenodigd voor het KinderBeestFeest in Artis. Het feest wordt door Stichting KinderBeestFeest georganiseerd voor o.a. met een kinderen met een chronische aandoening uit Amsterdam en omgeving. Zij doen dit in samenwerking met Natura Artis Magistra en de Politie, Brandweer, Ambulancedienst, Marine, Douane, Koninklijke Marechaussee, het Rode Kruis, Reddingsbrigades en de Gemeente Amsterdam. Een bijzondere avond waarbij de kinderen even hun ziekte, aandoening of handicap kunnen vergeten en zichzelf kunnen zijn.

Vanavond is het weer zo ver, er gaan 20 jonge kinderen van Diaboss met hun ouders, broers en zussen naar Artis. Er zullen ook twee artsen van Diaboss aanwezig zijn. Elk jaar nodigen we andere kinderen uit zodat iedereen een keer mee kan!

Vergoeding Freestyle Libre

28 mei 2018

Door bepaalde zorgverzekeraars wordt de Freestyle Libre al vergoed voor patiënten die de Libre al gebruiken én die in één van de vier categorieën vallen. Deze categorieën zijn te vinden op www.diabetestype1.nl. De Freestyle Libre wordt ook met terugwerkende kracht vanaf 27 november 2017 vergoed als u deze al zelf betaalde. U kunt het beste contact met uw zorgverzekeraar opnemen als u meer wil weten over de vergoeding. Als er voor de vergoeding een medische verklaring nodig is, kunt u deze via Diaboss krijgen.

De verwachting is dat in de komende maanden alle zorgverzekeraars de Freestyle Libre zullen vergoeden, ook voor patiënten die deze sensor nu nog niet hebben maar die wel in één van de categorieën vallen.

Diabetes en Ramadan

11 mei 2018

Aankomende week begint de Ramadan weer. Vasten tijdens de Ramadan kan ontregeling van je diabetes veroorzaken doordat je overdag niet eet en in de avond grote hoeveelheden. Volgens de Koran is het vasten voor kinderen en volwassenen met diabetes niet verplicht. Soms willen kinderen en jongvolwassenen toch meedoen aan de Ramadan, voor één dag of voor een langere periode. Overleg dit altijd met Diaboss. Je diabetesverpleegkundige en arts kunnen je de juiste adviezen geven. Je kunt hiervoor een extra afspraak maken bij je diabetesverpleegkundige!

Vergoeding Freestyle Libre

8 mei 2018

Zorginstituut Nederland (ZIN) heeft besloten dat de Freestyle Libre, een soort glucosesensor, vergoed gaat worden voor vier groepen mensen met diabetes. Kinderen tot 18 jaar vallen hier ook onder. De verwachting is dat mensen die tot de vier groepen horen in de loop van de zomer in aanmerking komen voor vergoeding. De zorgverzekeraars en leveranciers gaan nu in gesprek met alle betrokkenen om dit in goede banen te leiden. Lees hier meer.

Peuterbijeenkomst

30 maart 2018

Donderdag 19 april van 9.30 tot 11.00 uur organiseren we een bijeenkomst voor ouders/verzorgers van kinderen met diabetes van 0 tot 4 jaar. Aan de hand van dagelijkse onderwerpen zoals eten, slapen en gedrag zullen we informatie uitwisselen en ervaringen delen. Onze psychologen Dieuwke Fossen en Marieke Boon zullen als gespreksleiders optreden en kinderverpleegkundige Karin de Ruyter zal aanwezig zijn voor de diabetestechnische zaken.

De keer daarop zullen ouders/verzorgers van kinderen met diabetes van 4 tot 6 jaar persoonlijk worden uitgenodigd.

Diabetes Vereniging Nederland (DVN) geeft informatie over de vergoeding van zorgkosten

26 februari 2018

Bepaalde zorgkosten zijn in sommige gevallen aftrekbaar bij de belasting. Het gaat bijvoorbeeld om vervoerskosten en de Freestyle Libre. Lees op deze website van de DVN alle informatie: https://www.dvn.nl/behandelingen/vergoedingen.

Bezoek ATTD-congres in Wenen

21 februari 2018

Van 14 t/m 17 februari waren Marion Tillman (kinderdiabetesverpleegkundige), Karlijn Sijstermans (kinderarts) en Karin de Ruijter (kinderdiabetesverpleegkundige) bij de ATTD in Wenen. De ATTD (Advanced Technologies & Treatments for Diabetes) is een internationaal congres waarop alle nieuwe technieken en behandelingen voor diabetes worden besproken. Ze hebben vooral veel gehoord over de Medtronic 670G (de opvolger van de Medtronic 640G), glucagon via je neus, snelle insulines en de kunstmatige alvleesklier. Vraag gerust naar hun bevindingen!

Patiënttevredenheidsonderzoek

16 januari 2018

Om de diabeteszorg bij Diaboss te kunnen blijven verbeteren, willen we graag van de kinderen, jongvolwassenen en/of hun ouders/verzorgers weten wat zij van Diaboss vinden. We hebben daarom via de mail een link naar een vragenlijst gestuurd.

Als u de mail niet heeft gehad, kan dit komen doordat het juiste mailadres niet bij Diaboss bekend is of doordat de mail in uw spamfolder terecht is gekomen. Als u de mail niet heeft ontvangen en toch graag feedback wil geven, kunt u contact opnemen met Diaboss via info@diaboss.nl of 020-5108090.

Bedankt namens het Diaboss-team!

14 november: Wereld Diabetesdag!

14 november 2017

Wist je dat er elk jaar een Wereld Diabetesdag is? En wist je dat de O van DIABOSS eigenlijk het logo van de Wereld Diabetesdag is?

Elk jaar organiseert de IDF (International Diabetes Federation) de Wereld Diabetesdag om meer aandacht en begrip te vragen voor diabetes. Diabetes komt namelijk steeds meer voor, met name diabetes type 2, en de behandelmogelijkheden zijn niet overal op de wereld gelijk. Het logo, de blauwe cirkel, symboliseert de gezamenlijke aanpak om diabetes beter te behandelen, te voorkómen en in de toekomst te genezen.

Kijktip voor vandaag: Eelco de Koning van het LUmc vertelt in Dokters van Morgen (NPO1 21:25 uur) over de toekomst van diabetes type 1.

Diaboss bestaat 5 jaar

11 juli 2017

Dit jaar vieren we het 5-jarig bestaan van diabetescentrum Diaboss. Ter ere van dit jubileum zijn op donderdag 2 november 30 patiëntjes en hun families uitgenodigd voor een speelmiddag in een indoor klimparadijs in Amsterdam-West.

Van 200 naar 500 patiënten

Diaboss bestaat 5 jaarIn de afgelopen 5 jaar is het aantal kinderen en jongvolwassenen dat wordt behandeld in Diaboss meer dan verdubbeld. Bij de oprichting van het behandelcentrum voor diabetes in 2012 waren er 200 kinderen onder behandeling, in 2017 is dat aantal gestegen naar bijna 500. Meer dan 90% van de kinderen onder behandeling heeft diabetes type 1. OLVG en het BovenIJ ziekenhuis presenteren deze cijfers vandaag vanwege het 5-jarig bestaan van Diaboss.

De grote stijging van het aantal patiënten van Diaboss is onder andere toe te wijzen aan de samenwerking met de internisten van OLVG, de overname van kinderen met diabetes uit het Zaans Medisch Centrum en de overname van kinderen en jongvolwassenen (tot 25 jaar) vanuit andere centra.

Weinig opnames door intensieve poliklinische begeleiding

Al sinds de oprichting kent Diaboss zeer weinig acute opnames (2 tot 3%) in vergelijking met het landelijke aantal (8%). Een opname kan nodig zijn bij ontregeling van de diabetes. Het lage percentage acute opnames is te danken aan de intensieve poliklinische begeleiding die de kinderen en jongvolwassenen krijgen van de kinderartsen, internisten, kinderdiabetesverpleegkundigen, diëtisten en psychologen werkzaam bij Diaboss.

Afscheid dokter Ramaker

16 mei 2017

Dokter Ramaker, één van de oprichters en medisch manager van Diaboss, heeft vorige week definitief afscheid genomen. Ze gaat genieten van haar pensioen en zal het stokje overdragen aan dokter Sijstermans. We wensen dokter Ramaker veel geluk!

Diabetes en Ramadan

Eind mei vindt weer de Ramadan plaats. Vasten tijdens de Ramadan kan ontregeling van je diabetes veroorzaken doordat je overdag niet eet en in de avond grote hoeveelheden. Volgens de Koran is het vasten voor kinderen en volwassenen met diabetes niet verplicht. Soms willen kinderen en jongvolwassenen toch meedoen aan de Ramadan, voor één dag of voor een langere periode. Overleg dit altijd met Diaboss; je diabetesverpleegkundige en arts kunnen je de juiste adviezen geven. Je kunt hiervoor een extra afspraak maken bij je diabetesverpleegkundige!

Winnaars peulvruchten receptenwedstrijd Diaboss bekend

7 maart 2017

2016 was het Internationale jaar van de boon om onder de aandacht te brengen dat het eten van peulvruchten past binnen een gezonde en milieubewuste voeding.  Ook als je diabetes hebt is het gezond om regelmatig peulvruchten te eten. Patiënten van Diaboss werden uitgenodigd hun favoriete recept met Diaboss  te delen.

De witte bonensoep heeft de eerste prijs gewonnen, een dinerbon van 100 euro.

Het recept van de humus heeft de tweede prijs gewonnen, een dinerbon van 59 euro.

De prijzen zijn beschikbaar gesteld door de peulvruchten leveranciers Brandwijk en Mahuna.

Witte bonensoep (5 personen)

Ingrediënten:

 • 500 gram gedroogde witte bonen
 • 700 gram ontvelde tomaten (als je snel wilt zijn, kun je ook 2 blikken gepelde tomaten nemen)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 500 ml water
 • Zout
 • Peper
 • Komijnpoeder
 • Kurkuma
 • Gehakte peterselie
 • Gehakte koriander

Week de bonen volgens de verpakking

Verhit de olijfolie in een pan en pers daar de teentjes knoflook  bij uit en laat het even aanbakken.

Doe de gewelde en uitgelekte witte bonen erbij samen met het water.

Pureer de tomaten en schenk die bij de bonen. Voeg het zout, de kruiden en  specerijen.

Laat ruim een uur zachtjes koken; de bonen moeten lekker zacht zijn.

Serveer er een lekkere salade bij.

Bevat per portie 420 kCal en 65 gram koolhydraten.

Humus (10 porties)

Ingrediënten:

 • 1 blik kikkererwten (300 gram netto)
 • 30 gram sesamzaad
 • 1 teen knoflook
 • Sap van 1 citroen
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 3 eetlepels olijfolie
 • Zout
 • Zwarte peper

Giet de kikkererwten af en bewaar een beetje vocht.

Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een droge koekenpan.

Pers de knoflook.

Pureer alle ingrediënten in een  keukenmachine zodat het een smeuïge massa wordt. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook een staafmixer gebruiken.

Voeg zo nodig nog wat uitlekvocht van de kikkererwten of water toe om de humus wat smeuïger te maken.

Bewaar in een goed afsluitbare pot.

Bevat per portie 84 kCal en 5 gram koolhydraten.

ATTD-congres in Parijs

24 februari 2017

De afgelopen week waren vier teamleden  van Diaboss – Miriam van der Hulst, Sigrid van der Spoel, Els van Straaten en Rosaline Mentink – bij het internationale ATTD-congres in Parijs. ATTD staat voor Advanced Technologies & Treatments for Diabetes en gaat, zoals de naam al zegt, over de nieuwste ontwikkelingen in de behandeling van diabetes. Ze hebben er weer veel geleerd! Onder andere over hoe je de insulinepomp nog beter in kunt stellen, welke nieuwe insulines er komen (extra snelle!) en wat de insulinepompen van de toekomst kunnen. Als je er wat over wil weten, vraag het ze gerust! Uiteraard brengt het hele Diaboss-team de nieuwe kennis meteen in praktijk.

Suikerlijersdag

23 februari 2017

Zaterdag 18 maart is er voor kinderen met diabetes en hun ouders een ‘Suikerlijersdag’ in Utrecht. Op deze dag kun je onder andere de première van de documentaire ‘Suikerlijers’ van Charlotte Hoogakker zien.

Inschrijving zomerkampen is geopend!

31 januari 2017

Het is weer mogelijk om je te in te schrijven voor de zomerkampen van de SugarKidsClub en de Bas van de Goor Foundation. Dit is een erg leuke manier om andere kinderen/jongeren met diabetes te ontmoeten! Er gaan altijd artsen en diabetesverpleegkundigen mee naar deze kampen. Sigrid van der Spoel (diabetesverpleegkundige) en Rosaline Mentink (diabetesarts) van Diaboss zullen deze zomer en herfst ook weer kampen gaan begeleiden.

Meer informatie staat op de volgende websites:

https://www.sugarkids.nl/home

https://www.bvdgf.org/evenementen/0/filter/1000000034/sportkampen/

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 18 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum