Minder acute opnames Amsterdamse jongeren met diabetes

Drie  jaar geleden ging Diaboss, het diabetes behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen, van start bij het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, het huidige OLVG, locatie West. Sindsdien is het een volwaardig behandelcentrum geworden en tonen de cijfers een spectaculaire daling van het aantal acute ziekenhuisopnames in Amsterdam van jongeren met diabetes.

Met de opvang van acute problemen heeft Diaboss in de afgelopen jaren aanzienlijke winst behaald. Kinderen en hun ouders kunnen met een acute vraag altijd, dag en nacht, voor telefonisch advies en coaching. Daardoor is in de meeste gevallen het probleem direct opgelost en is het niet meer nodig om naar het ziekenhuis te komen. Hierdoor is het aantal acute opnames teruggebracht van 22% in 2007 van de totale patiëntopnames naar 2% in 2014.

Je diabetes de baas

‘Patiënten zien bij ons dat er plek is voor hun ziekte, en ze voelen erkenning voor hun situatie’, zegt drs. Kete Ramaker (kinderarts en medisch manager van Diaboss). Ze hoort daar regelmatig positieve reacties op. ‘Met coaching helpen we deze jongeren hun diabetes zelf de baas te worden. Sterker: de patiënt wordt zelf deskundige van zijn diabetes. Als algemeen kinderarts kunnen we daar goed bij helpen. En kunnen we de jongere gelijk bijstaan bij andere gezondheidsvragen of -problemen.’

Eenduidige informatie

De technologische behandelmogelijkheden van diabetes maken een grote vlucht door sinds de ICT zijn intrede deed en steeds complexere algoritmes gemaakt kunnen worden, met name voor continue glucosemonitoring en insulinepompen. Het team van Diaboss deed veel ervaring op met de laatste ontwikkelingen rondom pomp- en sensortherapie. Kinderen en jongeren kunnen dus voor alles terecht op hun eigen afdeling van Diaboss, gevestigd in OLVG, locatie West (voorheen Sint Lucas Andreas Ziekenhuis). Maar goed ook, meent drs. Ramaker: ‘Voorheen kwamen ze terecht tussen andere patiënten en kon het wel eens vóórkomen dat ze adviezen kregen van veel verschillende zorgverleners. Wat juist zo handig is aan Diaboss, is dat we eenduidige informatie verschaffen. Dat is wel zo helder.’

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum