Vocht

Iedereen heeft drinken, ofwel vocht nodig. Het vocht plas je uit en daarmee drijf je afvalstoffen uit je lichaam. Ook verbruik je vocht als het erg warm is: je zweet. Wanneer je het erg warm hebt of wanneer je ziek bent (koorts, diarree en/of braken), heb je meer vocht nodig dan je normaal drinkt.

Melk, karnemelk of yoghurt zijn belangrijke dranken. De rest van het vocht krijg je binnen met thee, water, vruchtensap en limonade. Er zijn steeds meer verschillende sapjes frisdranken en limonades.

Als je diabetes hebt, moet je rekening houden met de hoeveelheid koolhydraten die deze dranken bevatten. Bij limonadesiroop, Lessini en diksap, is de hoeveelheid koolhydraten van de drank afhankelijk van de hoeveelheid siroop die je gebruikt voor een glas. Alle vruchtensappen, limonades en frisdranken zijn slecht voor je gebit, ook light frisdranken. Light frisdranken bevatten zoetstoffen, het is beter er niet meer dan 2 à 3 glazen per dag van te nemen.

Welke dranken hebben vrijwel geen koolhydraten?

  • Thee, eventueel met een zoetje. Ook thee met een smaakje bevat geen koolhydraten.
  • Water, mineraal- en bronwater
  • Suikervrije limonadesiroop, bijvoorbeeld Slimpie, Burg limo light of Diaran
  • Light frisdranken, bijvoorbeeld Cola en Pepsi light, Pepsi Max,Cola Zero Fanta light, Cassis light, Sisi no bubbles light, Rivella light
  • Ice tea light, zelf gemaakt of van Lipton
  • Bronwater met een smaakje, bijvoorbeeld Aquelle of Crystal Clear, Spa clear

De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 21 juni 2012.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum