Het laatste diabetesnieuws van het ISPAD-congres in Boston

Twee weken geleden vond het ISPAD-congres plaats. De ISPAD is de internationale organisatie die bijvoorbeeld richtlijnen maakt voor kinderen met diabetes. Vanuit Diaboss waren Miriam van der Hulst, Sigrid van der Spoel, Sebastian Schagen en Rosaline Mentink op dit congres, waar alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van diabetes bij kinderen werden gepresenteerd. Hieronder staat een aantal van deze nieuwe ontwikkelingen. Vraag er ook gerust naar!

Glucagon via je neus
Glucagon, het middel dat je bij een hele ernstige hypoglykemie kunt spuiten, is er nu ook in een neusspray. Een voordeel hiervan is dat het gemakkelijker toe te dienen is, het hoeft niet in de koelkast bewaard te worden en je kunt het gemakkelijk meenemen. Het is nog niet duidelijk wanneer deze neusspray naar Nederland komt en of het ook vergoed gaat worden.

Nieuwe insulinepompen
Er komen regelmatig nieuwe insulinepompen op de markt, die soms ook samenwerken met een sensor. Medtronic is bezig met de opvolger van de 670G, deze heet de 780G, en er zal ook een insulinepomp van Tandem naar Nederland komen. Insulet heeft de PDM van de Omnipod (de ‘afstandsbediening’) veel kleiner gemaakt; het lijkt nu op een smartphone. De patiënten met een Omnipod in Nederland zullen de komende tijd in fases allemaal overgezet worden op deze nieuwe PDM. U wordt hierover door Insulet geïnformeerd.

Tabletten bij diabetes type 1
Bij volwassen met diabetes type 1 en overgewicht worden soms tabletten gebruik (SGLT-remmers). Deze tabletten zorgen er o.a. voor dat je glucose uitplast waardoor je bloedglucoses lager worden. Ook zijn er positieve effecten op nieren en hart- en vaten gezien. Eén van de bijwerkingen is dat je sneller ketonen ontwikkelt. Er moeten nog studies gedaan worden bij kinderen voordat deze medicatie ook aan kinderen gegeven kan worden.

Diabetes type 2 bij kinderen
Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met diabetes type 2 sneller complicaties krijgen dan volwassenen met diabetes type 2. Er zijn landen waarbij er vaker operaties worden gedaan om kinderen met obesitas en diabetes type 2 af te laten vallen. Deze operaties hebben vaak een goed effect op het gewicht en de diabetes maar er worden helaas ook veel complicaties gezien.

HbA1c en ‘time in range’
Het HbA1c wordt minder belangrijk en er wordt steeds meer gekeken naar de time in range (‘tijd binnen bereik’) bij kinderen die ook een sensor hebben. Dit is het percentage van de tijd dat je glucoses tussen de 3,9 en 10 mmol/l zijn. Studies laten zien dat een time in range boven de 70% optimaal is, en dat een stijging van je time in range met 5% er al voor zorgt dat je minder kans hebt op complicaties.


De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 25 november 2019.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum