Antwoorden op de meest gestelde vragen over het coronavirus

Diaboss wordt momenteel veel gebeld met vragen over het coronavirus. Hieronder zijn de belangrijkste antwoorden te vinden.

Mijn kind heeft diabetes, loopt hij/zij dan meer risico?
Kinderen met diabetes hebben geen groter risico om het coronavirus te krijgen. Er gelden ook geen andere maatregelen dan voor kinderen zonder chronische aandoening.

Wordt iemand met diabetes zieker van het coronavirus dan iemand zonder chronische aandoening?
Als iemand met diabetes ziek wordt, zijn de glucosewaarden, net als bij een normale griep, vaak hoger dan normaal. Het is daarom belangrijk om de volgende adviezen op te volgen: 

  • Meet vaker de glucose en geef eventueel een correctie.
  • Bij gebruik van insulinepomp: verhoog de tijdelijk basaalstand overdag; je krijgt dan continu iets meer insuline. Als je advies wil over het ophogen, neem dan contact op met Diaboss.
  • Als je een insuline spuit: eventueel kan de langwerkende insuline opgehoogd worden, overleg hierover met Diaboss.
  • Drink voldoende!
  • Gebruik eventueel paracetamol.

Mensen met diabetes worden in alle media als risicogroep genoemd. Dit gaat echter vooral om de oudere mensen met diabetes, mensen waarbij de diabetesregulatie slecht is, of bij mensen met diabetes die een zwakkere gezondheid hebben door complicaties. Het gaat dus niet om jonge mensen met diabetes en een goede regulatie.

Het is nu extra belangrijk om goed voor je diabetes of voor de diabetes van uw zoon/dochter te zorgen! Zorg voor goede glucosewaarden, eet gezond, probeer in beweging te blijven en slaap goed. Volg ook goed de hygiëne-adviezen op van het RIVM: was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik papieren zakdoekjes, schudt geen handen en blijf op afstand van mensen van buiten het gezin.

Mijn kind heeft klachten van verkoudheid, hoesten en/of koorts, wat moet ik doen?
Neem telefonisch contact op met de huisarts als u dat in een ander geval (voordat er sprake was van het coronavirus in Nederland) ook had gedaan. Het heeft geen zin om met Diaboss te bellen, tenzij u vragen heeft over bijvoorbeeld verhoogde glucosewaarden door het ziek-zijn.

Voor de overige maatregelen, kijk op de website van Rijksoverheid: Nieuwe maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland en Veelgestelde vragen over coronavirus en gezondheid.

Mijn kind is niet ziek maar heeft wel hogere glucosewaarden dan normaal, wat moet ik doen?
Ook als je niet ziek bent, kunnen glucosewaarden hoger dan normaal zijn omdat mensen veel thuis zijn en minder bewegen. Een paar adviezen:

  • Meet vaker de glucose en geef eventueel een correctie.
  • Bij gebruik van insulinepomp: verhoog de tijdelijk basaalstand overdag; je krijgt dan continu iets meer insuline. Als je advies wil over het ophogen, neem dan contact op met Diaboss.
  • Als je een insuline spuit: eventueel kan de langwerkende insuline opgehoogd worden, overleg hierover met Diaboss.

Moet ik zorgen hebben over de leverbaarheid van insuline en andere hulpmiddelen?
Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat er problemen zijn bij de productie en levering van insuline en hulpmiddelen voor bijvoorbeeld de pomp. Het is dus niet nodig om te gaan ‘hamsteren’.

Gaan de afspraken bij Diaboss nog door?
Gezien de recente ontwikkelingen rondom het coronavirus, heeft Diaboss besloten om de contacten in het ziekenhuis zoveel mogelijk te beperken. De controles bij de arts, diabetesverpleegkundige of andere zorgverlener worden daarom indien mogelijk omgezet naar een telefonische afspraak. Zou u één dag vóór de afspraak de glucosemeter, sensor en/of insulinepomp uit willen lezen? Als dit echt niet lukt, kunt u de dag van tevoren (foto’s van) de glucosewaarden mailen naar diaboss@olvg.nl.

Bronnen: Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, Diabetes Fonds, RIVM.


De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 16 maart 2020.

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum