Nieuws en activiteiten

Bezoek ATTD-congres in Wenen

Van 14 t/m 17 februari waren Marion Tillman (kinderdiabetesverpleegkundige), Karlijn Sijstermans (kinderarts) en Karin de Ruijter (kinderdiabetesverpleegkundige) bij de ATTD in Wenen. De ATTD (Advanced Technologies & Treatments for Diabetes) is een internationaal congres waarop alle nieuwe technieken en behandelingen voor diabetes worden besproken. Ze hebben vooral veel gehoord over de Medtronic 670G (de opvolger van de Medtronic 640G), glucagon via je neus, snelle insulines en de kunstmatige alvleesklier. Vraag gerust naar hun bevindingen!

Patiënttevredenheidsonderzoek

Om de diabeteszorg bij Diaboss te kunnen blijven verbeteren, willen we graag van de kinderen, jongvolwassenen en/of hun ouders/verzorgers weten wat zij van Diaboss vinden. We hebben daarom via de mail een link naar een vragenlijst gestuurd.

Als u de mail niet heeft gehad, kan dit komen doordat het juiste mailadres niet bij Diaboss bekend is of doordat de mail in uw spamfolder terecht is gekomen. Als u de mail niet heeft ontvangen en toch graag feedback wil geven, kunt u contact opnemen met Diaboss via info@diaboss.nl of 020-5108090.

Bedankt namens het Diaboss-team!

14 november: Wereld Diabetesdag!

Wist je dat er elk jaar een Wereld Diabetesdag is? En wist je dat de O van DIABOSS eigenlijk het logo van de Wereld Diabetesdag is?

Elk jaar organiseert de IDF (International Diabetes Federation) de Wereld Diabetesdag om meer aandacht en begrip te vragen voor diabetes. Diabetes komt namelijk steeds meer voor, met name diabetes type 2, en de behandelmogelijkheden zijn niet overal op de wereld gelijk. Het logo, de blauwe cirkel, symboliseert de gezamenlijke aanpak om diabetes beter te behandelen, te voorkómen en in de toekomst te genezen.

Kijktip voor vandaag: Eelco de Koning van het LUmc vertelt in Dokters van Morgen (NPO1 21:25 uur) over de toekomst van diabetes type 1.

Diaboss bestaat 5 jaar

Dit jaar vieren we het 5-jarig bestaan van diabetescentrum Diaboss. Ter ere van dit jubileum zijn op donderdag 2 november 30 patiëntjes en hun families uitgenodigd voor een speelmiddag in een indoor klimparadijs in Amsterdam-West.

Van 200 naar 500 patiënten

Diaboss bestaat 5 jaarIn de afgelopen 5 jaar is het aantal kinderen en jongvolwassenen dat wordt behandeld in Diaboss meer dan verdubbeld. Bij de oprichting van het behandelcentrum voor diabetes in 2012 waren er 200 kinderen onder behandeling, in 2017 is dat aantal gestegen naar bijna 500. Meer dan 90% van de kinderen onder behandeling heeft diabetes type 1. OLVG en het BovenIJ ziekenhuis presenteren deze cijfers vandaag vanwege het 5-jarig bestaan van Diaboss.

De grote stijging van het aantal patiënten van Diaboss is onder andere toe te wijzen aan de samenwerking met de internisten van OLVG, de overname van kinderen met diabetes uit het Zaans Medisch Centrum en de overname van kinderen en jongvolwassenen (tot 25 jaar) vanuit andere centra.

Weinig opnames door intensieve poliklinische begeleiding

Al sinds de oprichting kent Diaboss zeer weinig acute opnames (2 tot 3%) in vergelijking met het landelijke aantal (8%). Een opname kan nodig zijn bij ontregeling van de diabetes. Het lage percentage acute opnames is te danken aan de intensieve poliklinische begeleiding die de kinderen en jongvolwassenen krijgen van de kinderartsen, internisten, kinderdiabetesverpleegkundigen, diëtisten en psychologen werkzaam bij Diaboss.

Afscheid dokter Ramaker

Dokter Ramaker, één van de oprichters en medisch manager van Diaboss, heeft vorige week definitief afscheid genomen. Ze gaat genieten van haar pensioen en zal het stokje overdragen aan dokter Sijstermans. We wensen dokter Ramaker veel geluk!

Diabetes en Ramadan

Eind mei vindt weer de Ramadan plaats. Vasten tijdens de Ramadan kan ontregeling van je diabetes veroorzaken doordat je overdag niet eet en in de avond grote hoeveelheden. Volgens de Koran is het vasten voor kinderen en volwassenen met diabetes niet verplicht. Soms willen kinderen en jongvolwassenen toch meedoen aan de Ramadan, voor één dag of voor een langere periode. Overleg dit altijd met Diaboss; je diabetesverpleegkundige en arts kunnen je de juiste adviezen geven. Je kunt hiervoor een extra afspraak maken bij je diabetesverpleegkundige!

Winnaars peulvruchten receptenwedstrijd Diaboss bekend

2016 was het Internationale jaar van de boon om onder de aandacht te brengen dat het eten van peulvruchten past binnen een gezonde en milieubewuste voeding.  Ook als je diabetes hebt is het gezond om regelmatig peulvruchten te eten. Patiënten van Diaboss werden uitgenodigd hun favoriete recept met Diaboss  te delen.

De witte bonensoep heeft de eerste prijs gewonnen, een dinerbon van 100 euro.

Het recept van de humus heeft de tweede prijs gewonnen, een dinerbon van 59 euro.

De prijzen zijn beschikbaar gesteld door de peulvruchten leveranciers Brandwijk en Mahuna.

Witte bonensoep (5 personen)

Ingrediënten:

 • 500 gram gedroogde witte bonen
 • 700 gram ontvelde tomaten (als je snel wilt zijn, kun je ook 2 blikken gepelde tomaten nemen)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook
 • 500 ml water
 • Zout
 • Peper
 • Komijnpoeder
 • Kurkuma
 • Gehakte peterselie
 • Gehakte koriander

Week de bonen volgens de verpakking

Verhit de olijfolie in een pan en pers daar de teentjes knoflook  bij uit en laat het even aanbakken.

Doe de gewelde en uitgelekte witte bonen erbij samen met het water.

Pureer de tomaten en schenk die bij de bonen. Voeg het zout, de kruiden en  specerijen.

Laat ruim een uur zachtjes koken; de bonen moeten lekker zacht zijn.

Serveer er een lekkere salade bij.

Bevat per portie 420 kCal en 65 gram koolhydraten.

Humus (10 porties)

Ingrediënten:

 • 1 blik kikkererwten (300 gram netto)
 • 30 gram sesamzaad
 • 1 teen knoflook
 • Sap van 1 citroen
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 3 eetlepels olijfolie
 • Zout
 • Zwarte peper

Giet de kikkererwten af en bewaar een beetje vocht.

Rooster de sesamzaadjes goudbruin in een droge koekenpan.

Pers de knoflook.

Pureer alle ingrediënten in een  keukenmachine zodat het een smeuïge massa wordt. Als je geen keukenmachine hebt, kun je ook een staafmixer gebruiken.

Voeg zo nodig nog wat uitlekvocht van de kikkererwten of water toe om de humus wat smeuïger te maken.

Bewaar in een goed afsluitbare pot.

Bevat per portie 84 kCal en 5 gram koolhydraten.

ATTD-congres in Parijs

De afgelopen week waren vier teamleden  van Diaboss – Miriam van der Hulst, Sigrid van der Spoel, Els van Straaten en Rosaline Mentink – bij het internationale ATTD-congres in Parijs. ATTD staat voor Advanced Technologies & Treatments for Diabetes en gaat, zoals de naam al zegt, over de nieuwste ontwikkelingen in de behandeling van diabetes. Ze hebben er weer veel geleerd! Onder andere over hoe je de insulinepomp nog beter in kunt stellen, welke nieuwe insulines er komen (extra snelle!) en wat de insulinepompen van de toekomst kunnen. Als je er wat over wil weten, vraag het ze gerust! Uiteraard brengt het hele Diaboss-team de nieuwe kennis meteen in praktijk.

Suikerlijersdag

Zaterdag 18 maart is er voor kinderen met diabetes en hun ouders een ‘Suikerlijersdag’ in Utrecht. Op deze dag kun je onder andere de première van de documentaire ‘Suikerlijers’ van Charlotte Hoogakker zien.

Inschrijving zomerkampen is geopend!

Het is weer mogelijk om je te in te schrijven voor de zomerkampen van de SugarKidsClub en de Bas van de Goor Foundation. Dit is een erg leuke manier om andere kinderen/jongeren met diabetes te ontmoeten! Er gaan altijd artsen en diabetesverpleegkundigen mee naar deze kampen. Sigrid van der Spoel (diabetesverpleegkundige) en Rosaline Mentink (diabetesarts) van Diaboss zullen deze zomer en herfst ook weer kampen gaan begeleiden.

Meer informatie staat op de volgende websites:

https://www.sugarkids.nl/home

https://www.bvdgf.org/evenementen/0/filter/1000000034/sportkampen/

Wereld DiabetesDag

Afgelopen 14 november was het Wereld DiabetesDag. Dit is de dag waarop Frederick Banting, de ontdekker van insuline, werd geboren. Door hem kunnen mensen met diabetes type 1 blijven leven, ook al is dat soms lastig. JDRF heeft een filmpje gemaakt om vooroordelen over diabetes type 1 weg te nemen en om duidelijk te maken dat diabetes type 1 niet gemakkelijk is. Slapeloze nachten, dagelijks balanceren en keihard werken voor een goede bloedglucosewaarde. Dat is diabetes type 1. Zoë, Sanne, Lauriëtte, Nienke, Daan, Matthijs, Roy, Marcel en Jouke vertellen er graag meer over.

www.jdrf.nl/ikhebtype1

 

‘Kan ik drank en drugs gebruiken als ik diabetes heb?’

Op maandag 14 november, Wereld Diabetesdag, organiseert JONG met diabetes een speciale thema-avond over Drank, drugs en diabetes. Wat gebeurt er met je lichaam als je drank en drugs gebruikt, terwijl je diabetes hebt? Diabetesarts Rosaline Mentink (OLVG en Diaboss) vertelt het, samen met twee ervaringsdeskundigen met diabetes. Ook presenteert JONG die avond een magazine over ‘Drank, Drugs en Diabetes’.

Verstandig
Rosaline Mentink krijgt tijdens haar werk bij Diaboss regelmatig vragen over drank en drugs en ze vindt het ook belangrijk om dit te bespreken: ‘Voor alle jongeren is het natuurlijk beter om geen drank en drugs te gebruiken, maar dit wordt nou eenmaal gedaan. Als je diabetes hebt, kunnen drank en drugs leiden tot hoge en lage bloedglucoses. Als je dus drank of drugs gebruikt, bespreek het dan met je diabetesteam en doe het op de juiste manier.’ Rosaline is betrokken bij een wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van drugs op diabetes. De resultaten daarvan worden in 2017 verwacht.

Aanmelden
De avond is bestemd voor jongeren van 18-30 jaar met diabetes en vindt plaats van 19.00 tot 21.00 uur in Brouwerij Maximus in Utrecht. Aanmelden kan via jong@dvn.nl. JONG met diabetes is een onderdeel van de Diabetesvereniging Nederland voor jongeren van 16 tot 30 jaar met diabetes type 1.

Over Diaboss
Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 25 jaar met diabetes in Amsterdam. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.

JONG presenteert: drank, drugs en diabetes

JONG met diabetes presenteert maandag 14 november het nieuwe magazine met het thema ‘Drank, Drugs en Diabetes’. Alle jongeren van 18 – 30 jaar zijn van harte welkom bij Brouwerij Maximus in Utrecht voor een gezellige avond!

Een jonge arts (diabetesarts Rosaline Mentink van Diaboss) en twee ervaringsdeskundigen met diabetes vertellen je alles wat je wilt weten over drank, drugs en diabetes. En er is een bierproeverij, uiteraard vergezeld van lekkere hapjes.

Kom ook van 19.00 tot 21.00 uur naar deze avond in Brouwerij Maximus!

Meld je aan via jong@dvn.nl en dan weet je zeker dat er een lekker biertje klaarstaat.

Zaans Medisch Centrum verplaatst kinderdiabeteszorg naar Diaboss

Sinds 1 september jl. is de kinderdiabeteszorg van het Zaans Medisch Centrum verplaatst naar Diaboss, het gespecialiseerde behandelcentrum van OLVG en het BovenIJ ziekenhuis in Amsterdam.

De kinderen en jongeren van het Zaans Medisch Centrum behouden een voor hen bekend gezicht bij Diaboss: kinderdiabetesverpleegkundige Tini Paardekooper gaat in Amsterdam aan de slag.

Sponsorloop voor kinderen met diabetes

Op zaterdag 17 september neemt Diaboss deel aan de Dam tot Dam Wandeltocht. Ruim 17.000 wandelaars volgen die dag wandelroutes tussen de Dam in Amsterdam en de Dam in Zaandam. Negen medewerkers van Diaboss vormen samen een team. Het team wordt gesponsord door familie, vrienden, collega’s en Mediq Direct Diabetes, en met de opbrengst wordt een activiteit voor kinderen die bij Diaboss komen georganiseerd.

Ben je in de buurt dan kun je het Diaboss-team langs de kant aanmoedigen!

Handige websites over kinderdiabetes

Voor kinderen met diabetes en hun ouders zijn er twee nieuwe websites gelanceerd:

 • www.mijnkindheeftdiabetes.com  Deze website is van de Nederlandse Diabetes Federatie. Je kunt er algemene informatie vinden over wat diabetes is, leven met diabetes, voeding bij diabetes etc.
 • www.zorgeloosmetdiabetesnaarschool.nl  Ieder kind zou zorgeloos naar school moeten kunnen gaan. Voor kinderen met diabetes dat in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend. De nieuwe Stichting Zorgeloos met diabetes naar school geeft op de website praktische handvatten voor ouders, kinderen en scholen voor goede diabeteszorg op school.

KinderBeestFeest: patiëntjes met loeiende sirenes naar Artis

Vrijdag 3 juni is het zover! De 17de editie van het KinderBeestfeest. Een besloten feest voor chronisch zieke en/of gehandicapte patiëntjes en hun ouders, broertjes en zusjes. Speciaal voor hen opent dierentuin Artis die avond zijn deuren.

Het feest wordt georganiseerd door Stichting KinderBeestFeest in samenwerking met Natura Artis Magistra en de Politie, Brandweer, Ambulancedienst, Marine, Douane, Koninklijke Marechaussee, het Rode Kruis, Reddingsbrigades en de Gemeente Amsterdam. Een bijzondere avond waarbij de kinderen even hun ziekte kunnen vergeten en zichzelf kunnen zijn.

Vanuit OLVG locatie Oost en West gaan er dit jaar maar liefst 90 gezinnen mee, samen met nog 20 gezinnen van Diaboss. Het wordt weer een waar spektakel waarbij de kinderen rond 17.00 worden opgehaald door ambulances, politieauto’s en brandweerwagens om vervolgens met gillende sirenes richting Artis te vertrekken.

Dus loeiende sirenes vrijdag in de stad? Geen paniek! Het zijn kinderen die met hun ouders genieten van een heerlijk avondje ‘niet ziek zijn’…

Bekijk de KinderBeestFeest website voor meer informatie.

Diabetes en Ramadan

6 juni begint de Ramadan weer. Voor mensen met diabetes is de Ramadan niet verplicht maar we merken dat sommige jongeren die bij Diaboss komen toch graag mee willen doen. Mocht je besluiten om mee te doen met de Ramadan, ook al is het maar voor een dag of voor een paar dagen, maak dan een extra afspraak bij je diabetesverpleegkundige! Niet eten of juist veel eten heeft namelijk veel invloed op je diabetes.

Voor de patiënten van Diaboss is er een speciaal Ramadan-inloopspreekuur ingepland op 3 juni, van 14:00 tot 17:00 uur. Je kunt dan advies vragen aan de diabetesverpleegkundige en diabetesarts. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

De Oneminutes videoworkshop: leer je eigen video maken met professionele ondersteuning!

TheoneminutesJr organiseert samen met Diaboss een videoworkshop voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar die bij Diaboss komen. Je leert in een weekend hoe je van begin tot eind een film maakt van 1 minuut en die film mag over alles gaan! De workshop is gratis en wordt gepland als er voldoende aanmeldingen zijn.

Schrijf je nu in! Dit kan via anja@theoneminutes.org. Voor meer informatie en voorbeeldfilmpjes kun je op http://theoneminutesjr.org/ kijken.

Diabetes en drugsgebruik

“Jongeren met diabetes leven niet in een brave ‘bubbel’. Ook zij blowen wel eens of slikken een xtc-pil. Dat wist kinderarts Kete Ramaker wel, maar toen een jonge patiënt haar vroeg wat xtc met zijn bloedglucosewaarden zou doen, viel de arts van het Amsterdamse diabetescentrum Diaboss (OLVG) toch even stil.”

Dit is het begin van een artikel in de krant Trouw. OLVG kinderarts Kete Ramaker en diabetesverpleegkundige Marion Tillman vertellen wat ze diabetespatiënten die nieuwsgierig zijn naar drugs, zoals xtc, adviseren.

Bezoek Diaboss tijdens de Open Dag van OLVG

Zaterdag 19 maart van 10:00 tot 16:00 uur is er een open dag van OLVG. Diaboss (OLVG, locatie west) is ook open!

Er is voor kinderen met én zonder diabetes een speurtocht door Diaboss met leuke opdrachten: raad het aantal insulinenaalden, overleef je eerste vingerprik, schat het aantal koolhydraten… En er is een prijs mee te winnen! Ook zullen er verschillende insulinepompen en glucosesensoren te zien zijn.

Diaboss is te bereiken via route 22 (oranje).

Hopelijk tot ziens op de open dag!

Informatieavond over kinderdiabetes

Woensdag 16-03 wordt er door Diaboss een informatieavond over diabetes op school georganiseerd voor docenten, thuiszorg, kinderartsen, jeugdverpleegkundigen etc.

Het programma:

 • 19:30-20:00 uur: inloop en registratie
 • 20:00-20:30 uur: presentatie Diaboss (kinderdiabetesverpleegkundige en diabetesarts)
 • 20:30-21:00 uur: presentatie ABC (consult onderwijsondersteuning zieke leerlingen)
 • 21:00-21:30 uur: presentatie ervaringsexpert (moeder en docent van een kind met diabetes)
 • 21:30-22:00 uur: forum; mogelijkheid tot discussie en vragen stellen aan panel
 • 22:00-22:30 uur: afsluitende borrel

Professionals die werkzaam zijn in de zorg voor jeugd in Amsterdam West kunnen zich bij Diaboss voor de informatie-avond opgeven. Opgeven door een mail te sturen aan: kindergeneeskunde.secretariaat@olvg.nl. Ovv je naam, beroep en organisatie waar je werkzaam bent.

Peulvruchten receptenwedstrijd

In de richtlijnen Goede Voeding 2015 wordt geadviseerd om tenminste 1x per week peulvruchten te eten. Ook als je diabetes hebt is het gezond om regelmatig peulvruchten te eten, de koolhydraten hieruit hebben een lage glycemische index, ofwel het zijn langzame koolhydraten.

Om het eten van linzen, bonen, erwten etc. meer onder de aandacht te brengen nodigt Diaboss  alle kinderen en ouders uit om hun favoriete recept met peulvruchten te delen met ons. (more…)

Minder acute opnames Amsterdamse jongeren met diabetes

Drie  jaar geleden ging Diaboss, het diabetes behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen, van start bij het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam, het huidige OLVG, locatie West. Sindsdien is het een volwaardig behandelcentrum geworden en tonen de cijfers een spectaculaire daling van het aantal acute ziekenhuisopnames in Amsterdam van jongeren met diabetes. (more…)

12 november 2015 JDRF Informatieavond: van Type één naar Type géén

 

JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation) is een internationale organisatie die onderzoek financiert naar het voorkomen, behandelen en genezen van Type 1 Diabetes (T1D).

JDRF heeft een daadkrachtig en realistisch plan voor nieuwe behandelmethoden die het leven van mensen met T1D structureel verbeteren en uiteindelijk voor een wereld zonder T1D.

Op donderdag 12 november, in het teken van Wereld Diabetesdag en het vijfjarig bestaan van JDRF Nederland, organiseren zij een bijeenkomst waar ze zullen vertellen over JDRF en hun plannen voor een wereld zonder T1D .Ook dr. Henk-Jan Aanstoot en drs. Siebe Spijker nemen het woord en vertellen over hun essentiële onderzoek op het gebied van T1D.

De avond is van 19.00 tot 22.00 uur en vindt plaat in de Aula van het AMC te Amsterdam, Meibergdreef 9.

Aanmelden kan via:  www.jdrf.nl

JDRF Type 1 Diabetes-circus

Ter ere van Wereld Diabetes Dag 2015 en het vijfjarig bestaan van JDRF in Nederland, organiseert JDRF op 14 november het JDRF Type 1 Diabetes-Circus voor iedereen met T1D en hun familie.

Slot Zeist wordt omgetoverd tot een circusterrein waar acrobaten, koordansers, slangenbezweerders, clowns en nog veel meer acts hun kunsten zullen vertonen.

 • Waar: Slot Zeist
 • Wanneer: Zaterdag 14 november 2015, vanaf 12.00 uur
 • Aanmelden kan via www.jdrf.nl/circus

JDRF Informatieavond 24 september – Breda

Op 24 september organiseert JDRF Nederland een informatieavond in Breda.

Tijdens deze avond zal JDRF directeur Philip van Lookeren Campagne vertellen over de plannen van JDRF voor een wereld zonder Type 1 Diabetes. Hij vertelt over de oplossingspaden en wat de laatste ontwikkelingen zijn over het gebied van onderzoek. Ook komen diverse wetenschappers aan het woord.

Prof. dr. Martin Gotthardt vertelt over het in beeld brengen van bètacellen en dr. Françoise Carlotti vertelt over het creëren van insulineproducerende cellen uit alfacellen. Ook prof. dr. Frank Snoek komt aan het woord om de psychosociale invloed van T1D op het leven toe te lichten. Natuurlijk is er ook weer een informatiemarkt waar partijen uit het diabetesveld zich presenteren.

 • De avond duurt van 19.00 uur tot 21.30 uur en vindt plaats in Theater de Avenue in Breda.

Meer informatie vindt u op www.jdrf.nl

Oud-pubers gezocht voor boek over pubers met type 1 diabetes

Lydia Braakman is oprichter van Voluit! Zij heeft twee dochters met type 1 diabetes en ze is trainer, spreker en schrijfster. Momenteel werkt ze aan een boek voor ouders met pubers met type 1 diabetes.

Voor dit boek is ze op zoek naar ‘oud-pubers’, die het leuk vinden om (eventueel anoniem) openhartig over hun pubertijd met type 1 diabetes te schrijven. Dit mag in een gedicht/blog/brief/anekdote, een vorm waarin jij je verhaal goed kan vertellen.

Lijkt het je leuk hier aan mee te werken? Stuur Lydia dan een mailtje: lydia.braakman@online.nl

Suikerlijers

Charlotte regisseert voor het Klokhuis en maakt documentaires voor de VPRO. Sinds drie jaar heeft ze type 1 diabetes. Ze is de initiatiefneemster van ‘Suikerlijers’. Ze maakt een documentaire  over leven met type 1 diabetes: ‘Om de wereld te laten zien hoe het is om het te hebben, om het te zijn. Dag en nacht, 24 uur, alles gevangen in een suikerfilm van 100 mensen. 100 gezichten, 100 verhalen met één deler: suiker.’

Hiervoor zoekt ze mensen die willen vloggen! Voor meer informatie bezoek je haar Facebook Pagina of stuur je een mailtje naar suikerlijers@gmail.com.

SugarKidsClub

De SugarKidsClub is een echte club voor alle kinderen met diabetes tot 16 jaar. Er is een eigen magazine, een eigen website met ontzettend veel informatie en leuke dingen om te doen of te bekijken.

De SugarKidsClub organiseert allemaal leuke activiteiten voor kinderen met diabetes. Kampen bijvoorbeeld! Of je nou van paardrijden houdt, van koken of juist meer actie wil, keuze genoeg!

Wil je nog niet een hele week weg, maar vind je het wel leuk om andere kinderen met diabetes te ontmoeten? Ga dan eens mee naar een dagactiviteit, zoals de stranddag of de Sinterklaasdag in Duinrell.

Er zit vast ook iets voor jou bij!

Kinderen tot 16 jaar die lid zijn van DVN worden automatisch lid van de SugarKidsClub!

Kijk voor meer informatie op de website; http://www.sugarkids.nl/sugarkidsclub

Wandel Type 1 Diabetes de wereld uit!

Op zaterdag 13 juni 2015 organiseert Stichting JDRF Nederland weer de JDRF Walk, dit jaar vindt het evenement plaats bij slot Zeist.

De JDRF Walk is een evenement dat draait om één doel: stappen zetten voor een wereld zonder Type 1 Diabetes. Centraal staat een symbolische wandeling van Type één naar Type géén, van zo’n 4 kilometer. Hierdoor kan iedereen mee lopen: van de allerkleinsten tot opa en oma! Deelnemers laten zich vooraf door vrienden, familie en kennissen sponsoren op hun eigen actiepagina. Naast het wandelen is de JDRF Walk een onvergetelijke dag door de unieke sfeer van verbroedering: iedereen op de Walk wordt door de een of andere manier door Type 1 Diabetes geraakt. Tijdens de dag is er veel te beleven op het vlak van entertainment en infotainment:

 • Guinness World Record ‘De meeste  personen die gelijktijdig hun bloedglucose meten’
 • Hockey clinic van international Valerie Magis (zelf T1D)
 • Shorttrack clinic van Loïs Kloor (zelf T1D)
 • Gave muziek van een live band
 • Food Market
 • T1D Infomarkt met de nieuwste diabetesproducten
 • Wetenschappers vertellen over hun ontdekkingen op het gebied van onderzoek
 • Sport en spel, voor jong en oud

JDRF

JDRF is ’s werelds grootste fondsenwervende organisatie gericht op Type 1 Diabetes. Sinds de oprichting in 1970 heeft JDRF wereldwijd al 1,9 miljard dollar aan onderzoek gefinancierd en is hiermee betrokken geweest bij alle grote ontwikkelingen op het gebied van Type 1 Diabetes. JDRF zal echter niet stoppen totdat het doel is bereikt: een wereld zonder Type 1 Diabetes. Sinds 2010 heeft Nederland een eigen JDRF-vestiging.

JDRF Walk JDRF organiseert de Walk wereldwijd: in 2013 liepen er op 4 continenten, in 8 landen zo’n 900.000 mensen mee. Tot op heden is er meer dan een miljard dollar opgehaald. Hiermee is de JDRF Walk een belangrijke drijver van wetenschappelijk onderzoek

Meer weten of inschrijven?

www.jdrf.nlwww.jdrfwalk.nl
Contact: Ties Obers – Voorlichting en Fondsenwerving 06-48921253 tobers@jdrf.nl

HAYS: Health in Adapted Youth Sports

Ben jij tussen de 10 en 19 jaar oud en heb jij een lichamelijke beperking of chronische ziekte? Dan zijn wij op zoek naar jou! En wil jij:

 • weten hoe gezond en fit jij bent?
 • weten hoe jij beweegt?
 • weten hoe goed jouw aandacht en concentratie is? Allemaal ja? Doe dan mee aan dit leuke onderzoek!

Neem contact op met één van de onderzoekers door een mail te sturen of te bellen! Wij sturen je dan extra informatie op over het onderzoek en wat er van je verwacht wordt.

Waarom dit onderzoek? Kinderen en jong volwassenen met een chronische ziekte of aandoening hebben vaak een verminderde conditie en doen minder aan sport in vergelijking met kinderen zonder een ziekte of aandoening.

In dit onderzoek willen we kijken naar hoe gezond bewegen is voor kinderen of jongeren met een chronische ziekte of aandoening.

Contactgegevens:

 • Health in Adapted Youth Sports:
 • Email: HAYS@hu.nl
 • Kristel Lankhorst tel: 0628309768
 • Karin van der Ende – Kastelijn tel: 0618955920
 • Twitter : super-lab@superlabutrecht
 • Instagram: superlabutrecht
 • Facebook: super-lab.utrecht

Zomeractiviteiten Bas van der Goor Foundation

Zomersportkampen

Vanaf 2007 organiseert de BvdGF sportkampen voor kinderen met diabetes. In 2015 organiseert de BvdGF 3 sportkampen, met plek voor 32 kinderen per sportkamp. Het doel van de sportkampen is om kinderen met diabetes de kennis te geven over hun diabetes, zodat ook zonder begeleiding een goede keus gemaakt kan worden in de diabetesregulatie.

Tijdens het kamp word je ingedeeld in groepjes van 6 of 7 deelnemers per diabetesverpleegkundige, waardoor je niet alleen van de diabetesverpleegkundige kunt leren maar ook van leeftijdsgenoten die ook diabetes hebben. Aan het eind van elke dag heb je een gesprek in deze groep en bespreek je hoe het is gegaan. Je kunt dan ook tips van elkaar vragen. Ook is er een kinderarts aanwezig, samen met een aantal vrijwilligers en iemand van Sciandri Sportmanagement. Verder is er iemand van de BvdGF aanwezig. Zo zorgen wij er samen voor dat ook in 2015 de sportkampen een succes zullen worden.

Beachvolleyballen tijdens het WK Beachvolleybal

Van 26 juni t/m 5 juli 2015 wordt het WK Beachvolleybal in Nederland georganiseerd. Op vier unieke locaties wordt er gespeeld om de wereldtitel. Eén van de doelstellingen van het WK is om beachvolleybal in Nederland verder op de kaart te zetten en maatschappelijke betrokkenheid bij het evenement te creëren. Om dat te realiseren wordt er op zaterdag 27 juni 2015 geprobeerd om een wereldrecord beachvolleybaltoernooi te vestigen met ruim 300 beachvolleybalvelden op het strand van Scheveningen.

Heb je zin om te beachvolleyballen én onderdeel uit te maken van een Guinness World Records poging? Schrijf je dan in. De Bas van de Goor Foundation (BvdGF) is als maatschappelijk partner aan het WK Beachvolleybal verbonden en nodigt teams uit om mee te doen aan deze poging tot het grootste beachvolleybaltoernooi ter wereld.

Ken jij iemand met diabetes in je omgeving? Meld je dan voor 1 juni gratis aan met een team van zes spelers met tenminste één iemand met diabetes (type 1 of 2) in je team. Met je deelname ontvang je een sportshirt van de BvdGF (t.w.v. € 15,-) en werk je mee aan een uniek beachvolleybalproject.

Bas van de Goor Foundation: www.bvdgf.org

DiabBeachParty

Ben jij tussen de 14 en 17 jaar en heb jij zin in een feestje? Kom dan zaterdag 19 september van 19.30 – 22.20 uur naar strandtent 14, Zuiderstrand 14 Kijkduin (bij Den Haag) voor een te gekke DiaBeach Party.

Ontmoet 40 Deense jongeren met diabetes tijdens een gaaf feest aan het strand. Ouders kunnen in een aparte strandtent ervaringen met elkaar uitwisselen.

De kosten zijn 10 euro voor leden van de Diabetesvereniging Nederland (DVN) en 17 euro voor niet-leden.

Opgeven:

Facebook.com/jongmetdiabetes

Contract Mediq Diabetes voor vergoeding diabetes hulpmiddelen

Met ingang van 1 februari 2015 heeft Zorgverzekeraar Achmea een contract afgesloten met Mediq Diabetes voor vergoeding van diabetes hulpmiddelen zoals teststrips en injectiemateriaal.

Vanaf 1 februari  worden ook niet alle bloedglucosemeters meer vergoed. U kunt uw huidige bloedglucosemeter nog wel blijven gebruiken met vergoeding van de teststrips door Mediq Diabetes.

Wilt u contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige indien uw meter aan vervanging toe is of indien u van meter wilt/moet wisselen?

Wendt u zich niet tot de apotheek voor testmaterialen. Wij willen graag goedgekeurde meters gebruiken die passen bij onze software mogelijkheden.

Freestyle Libre

Diaboss krijgt veel vragen over de Freestyle Libre, een nieuw bloedglucose meetsysteem. De Freestyle Libre is nog niet goedgekeurd voor patiënten onder de 18 jaar en wordt nog niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Mocht u de Freestyle Libre willen aanschaffen (voor de kosten kijk op www.myfreestyle.nl), wilt u dit dan bespreken met uw diabetesverpleegkundige? Diaboss blijft graag op de hoogte van het door u gebruikte diabetesmateriaal . Ook zijn wij benieuwd naar uw ervaringen met de Freestyle Libre.

Momenteel loopt er in Europa een studie naar de Freestyle Libre, bij volwassen diabetes type 1 patiënten. Het OLVG  doet mee aan dit onderzoek. Uitkomsten van dit onderzoek worden niet eerder dan in 2016 verwacht.

Mocht u hierover nog vragen hebben neemt u dan contact op met uw diabetesverpleegkundige.

Bijeenkomst Leerkrachten: omgaan met een kind met diabetes op school

 • Datum:woensdag 12 november 2014 (tijdens de week van de chronisch zieken)
 • Tijd:19.30 uur – 21.00 uur
 • Locatie:Diaboss, route 22, Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam

Aanmelden?
Bel 020 5108090 of stuur een mail aan info@diaboss.nl

Bijeenkomst voor ouders en brugklassers met diabetes

De overgang van de basisschool naar de middelbare school is een spannende tijd voor zowel ouders als kinderen. Wat komt hierbij kijken? Hoe heb je verteld dat je diabetes hebt?  Hoe begeleid je je kind? Tijdens deze bijeenkomsten komen dergelijke vragen

aan bod. Ook vertelt Wietske Wits, medisch maatschappelijk werker van Diaboss, over haar eigen ervaringen op de middelbare school.

 • Datum: maandag 22 september 2014
 • Tijd: 16.00 uur tot 17.30 uur
 • Locatie: Diaboss, route 22 in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam

Aanmelden?
Bel 020 5108090 of stuur een mail aan info@diaboss.nl

Bijeenkomst jonge kinderen met diabetes en hun ouders

Aan de hand van dagelijkse onderwerpen, zoals slapen en eten, kunnen de aanwezigen informatie uitwisselen en delen. De kinderen leren elkaar kennen en er worden spelletjes gedaan en koekjes gebakken.

 • Datum: woensdag 17 september 2014
 • Tijd: 14.30 uur – 16.00 uur
 • Locatie: Diaboss, route 22 in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis in Amsterdam

Aanmelden?
Bel 020 5108090 of stuur een mail aan info@diaboss.nl

Diaboss gaat verhuizen!

Op woensdag 18 juni verhuist kinderdiabetescentrum Diaboss van het bijgebouw op het terrein van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis naar een ruimte op de 2de etage van het ziekenhuis.

U kunt Diaboss voortaan bereiken via de hoofdingang van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, waarna u de bordjes met route 22 volgt. Het telefoonnummer blijft ongewijzigd.

Wandel Type 1 Diabetes de wereld uit!

Op zaterdag 14 juni 2014 organiseert Stichting JDRF Nederland voor het derde jaar op rij de JDRF Walk. Net als vorig jaar vindt het evenement plaats op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. Op de JDRF Walk lopen teams van patiënten, families, vrienden, zorgverleners, sponsors én wetenschappers gezamenlijk een route op het prachtige landgoed. Het doel: Type 1 Diabetes de wereld uit helpen. Daarnaast is er veel info- en entertainment.

Iedereen die wil bijdragen aan een wereld zonder Type 1 Diabetes kan eenvoudig meedoen met de JDRF Walk door een Walkteam te starten en zich te laten sponsoren via www.jdrfwalk.nl. Naast de wandeling is er de mogelijkheid om wetenschappers vragen te stellen over de laatste ontwikkelingen in onderzoek naar Type 1 Diabetes. Ook presenteren fabrikanten de nieuwste Type 1 Diabetes producten en zijn er verschillende Type 1 Diabetes organisaties aanwezig, zoals behandelcentra, patiëntenverenigingen en jongerenorganisaties. Bovenal wordt het een leuke en gezellige middag, met fantastische live muziek, sport- en spelactiviteiten voor jong én oud en lekker eten en drinken.

JDRF

JDRF is ’s werelds grootste fondsenwervende organisatie gericht op Type 1 Diabetes. Sinds de oprichting in 1970 heeft JDRF wereldwijd al 1,9 miljard dollar aan onderzoek gefinancierd en is hiermee betrokken geweest bij alle grote ontwikkelingen op het gebied van Type 1 Diabetes. JDRF zal echter niet stoppen totdat het doel is bereikt: een wereld zonder Type 1 Diabetes. Sinds 2010 heeft Nederland een eigen JDRF-vestiging.

JDRF Walk JDRF organiseert de Walk wereldwijd: in 2013 liepen er op 4 continenten, in 8 landen zo’n 900.000 mensen mee. Tot op heden is er meer dan een miljard dollar opgehaald. Hiermee is de JDRF Walk een belangrijke drijver van wetenschappelijk onderzoek. In 2013 heeft de JDRF Walk in Nederland bijna honderdduizend euro opgebracht.

Meer weten of inschrijven?

www.jdrf.nl – www.jdrfwalk.nl
Contact: Ties Obers – Voorlichting en Fondsenwerving 06-48921253 tobers@jdrf.nl

Diabetes informatieavond afgelast!

Vanwege te weinig aanmeldingen gaat deze informatieavond niet door.

Heb je vragen over een kind met diabetes op uw school?

Dan nodigt Diaboss je graag uit voor een informatie avond over het omgaan met een kind met diabetes op school.

Praktische informatie

 • Wanneer:      woensdag 13 november 2013 (dag van het chronisch zieke kind)
 • Tijd:                 19.30-21.15 uur, inloop vanaf 19.00 uur
 • Waar:              de Kapel van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, Jan Tooropstraat 164, 1061 AE Amsterdam

Programma

19.00-19.30    Inloop

19.30-20.15    Plenair

   • Wat is diabetes?
   • Diabetes in je dagelijks leven
   • School en diabetes, verzorgd door de schoolbegeleidingsdienst ABC

20.15-20.30  Pauze

20.30-21.15  Keuze uit 1 van de volgende 3 onderwerpen

   1. Kind met diabetes op de basisschool
   2. Kind met diabetes op de middelbare school
   3. Voorbehouden handelingen, verzorgd door de schoolbegeleidingsdienst ABC

Aanmelden

Wil je ons laten weten of je op deze avond aanwezig bent? Dat door te mailen naar info@diaboss.nl of door te bellen op 020 5108090. Wilt u hierbij doorgeven:

 • van welke school u komt
 • met hoeveel personen u komt
 • voor welk programma onderdeel na de pauze u interesse heeft

Alvast hartelijk dank en wij hopen je op 13 november te ontmoeten!

Diaboss begeleidt nu ook 18- tot 25-jarigen

Vanaf dinsdag 1 oktober begeleidt Diaboss niet alleen kinderen maar ook jongvolwassenen van 18 tot 25 jaar. De huidige adolescentenspreekuren in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) vinden vanaf dat moment plaats in ons behandelcentrum gevestigd op het terrein van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis.

De overstap van kinderarts naar internist blijkt vaak te groot voor deze doelgroep omdat er veel meer verantwoordelijkheid bij de patiënt zelf komt te liggen. Vanuit Diaboss kunnen de internisten de nodige intensieve begeleiding beter bieden. Hier werken internisten dr. B.J. Potter van Loon, dr. C.B. Brouwer, dr. E.H. van de Poest Clement en dr. P.S. van Dam samen met diabetesverpleegkundigen, diëtisten, psychologen en een maatschappelijk werker. Het team is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar voor spoedvragen of problemen.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen door te bellen naar telefoonnummer 020 – 510 80 90

Uitnodiging JDRF bijeenkomst – De weg naar een wereld zonder Type 1 Diabetes

Een wereld zonder Type 1 Diabetes (T1D) is mogelijk! JDRF is de enige organisatie in de wereld met een daadkrachtig en realistisch plan voor nieuwe behandelmethoden die het leven van mensen met T1D structureel verbeteren en uiteindelijk voor een wereld zonder T1D.

Dinsdagavond 15 oktober a.s. gaan wij daar alles over vertellen.

Waar staan we nu en wat gaat er gebeuren?

Niemand minder dan de Chief Scientific Officer van JDRF Internationaal,dr. Richard Insel, komt speciaal voor deze avond over vanuit de Verenigde Staten. Hij is verantwoordelijk voor het onderzoeksplan van JDRF, heeft overzicht over alle T1D-onderzoeken en kan als geen ander uitleggen welke vijf oplossingspaden zullen leiden tot een wereld zonder T1D. (Een deel van de avond zal dus in het Engels zijn.)

Meld je aan!

Heb jij T1D, heeft iemand in je familie of omgeving T1D, of ben je gewoon geïnteresseerd? Dan kan je deze informatieve avond niet missen. Meld je hier aan!

 • Waar:                Aula Vrije Universiteit (VU), De Boelelaan 1105 Amsterdam
 • Hoe laat:          19.30 uur (ontvangst  vanaf 19.00 uur) tot 21.30 uur

Ga aan de slag met circus en probeer alles uit!

Altijd al iets met circus willen doen? Doe dan mee aan de gratis circusworkshop die Diaboss en Circus Elleboog voor jou organiseren!

Wat is het?

Tijdens de workshop maak je kennis met jongleren, ballopen, eenwieleren, koorddansen en acrobatiek. Je krijgt uitleg over alle circusmaterialen en kunt alles uitproberen. Aan het eind van de workshop kun je aan de andere kinderen laten zien wat je het leukst vond om te doen.

De workshop wordt gegeven door Circus Elleboog. Vanuit Diaboss zijn er begeleiders en een diabetesverpleegkundige aanwezig. Ook je ouders zijn welkom.

Waar en wanneer

De workshop is op woensdag 20 februari, 10.00-12.00 uur in de theaterzaal van Circus Elleboog, Laan Van Spartaan 4, 1061 MA Amsterdam. We verwachten je daar om 9.50 uur.

Inschrijven

Je kunt je tot uiterlijk 11 februari inschrijven door het antwoordformulier ingevuld terug te sturen of te bellen naar Diaboss, (020) 510 80 90. Wacht niet te lang, want er is plek voor maximaal 25 deelnemers en vol = vol.

Tot 20 februari!

Hartelijke groeten,

Kinderdiabetes team Diaboss

Antwoordstrook

Ja, ik kom naar de circusworkshop op woensdag 20 februari, van 10.00-12.00 uur

Naam………………………………………………………………………………………………………..

Geboortedatum…………………………………………………………………………………………….

Ik neem wel/niet* mijn ouders mee.

Stuur het antwoordformulier uiterlijk 11 februari naar Diaboss, Jan Tooropstraat 164
1061 AE Amsterdam.

* Doorhalen wat niet van toepassing is.

Overwin elk obstakel met de workshop freerunning!

Altijd al willen leren hoe je op een coole manier over hindernissen springt die je buiten tegenkomt? Doe dan mee aan de gratis workshop freerunning die Diaboss en Circus Elleboog voor jou organiseren!

Wat is het?

Tijdens de workshop leer je bizarre moves om hindernissen op een snelle en vloeiende manier te overwinnen. Je combineert elementen van turnen, acrobatiek en atletiek. Van basis spring- en valtechnieken tot spectaculaire stunts. Eerst natuurlijk de warming up, dan het oefenen van stunts en tot slot een cooling down.

De workshop wordt gegeven door Circus Elleboog. Vanuit Diaboss zijn er begeleiders en een diabetesverpleegkundige aanwezig. Ook je ouders zijn welkom.

Waar en wanneer

De workshop is op woensdag 20 februari van 13.00 tot 15.00 uur in de theaterzaal van Circus Elleboog, Laan Van Spartaan 4, 1061 MA Amsterdam. We verwachten je daar om 12.50 uur.

Inschrijven

Je kunt je tot uiterlijk 11 februari inschrijven door het antwoordformulier ingevuld terug te sturen of te bellen naar Diaboss, (020) 510 80 90. Wacht niet te lang, want er is plek voor maximaal 35 deelnemers en vol = vol.

Tot 20 februari!

Hartelijke groeten,

Kinderdiabetes team Diaboss

Antwoordstrook

Ja, ik kom naar de workshop freerunning op woensdag 20 februari, van 13.00-15.00 uur

Naam………………………………………………………………………………………………………..

Geboortedatum…………………………………………………………………………………………….

Ik neem wel/niet* mijn ouders mee.

Stuur het antwoordformulier uiterlijk 11 februari naar Diaboss, Jan Tooropstraat 164

1061 AE Amsterdam.

* Doorhalen wat niet van toepassing is.

Uitnodiging najaarsbijeenkomst Diabetesvereniging Nederland

Hierbij nodigen we u uit voor de najaarsbijeenkomst in samenwerking met het Ziekenhuis Amstelland op donderdagavond 22 november. Dr Bart Roep, Immunoloog en onderzoeker van het LUMC is bereid gevonden een voordracht te houden met als onderwerp: Diabetes type 1, op weg naar genezing.

Er zal ruim voldoende gelegenheid zijn om vragen te stellen over de onderzoeksresultaten en alles wat hiermee samenhangt. Abbott Diabetes care is aanwezig met een nieuw bloedglucosemeetsysteem.

Locatie
Ontmoetingsruimte
Ziekenhuis Amstelland
Laan v. d. Helende Meesters 8
1186 AM  Amstelveen
{bereikbaar met sneltram 51 (halte Ouderkerkerlaan ca. 10 min. wandelen) en met de buslijnen 149, 146 en 199))

Aanvang:     20.00 uur, zaal open om 19.30 uur
Toegang:     Gratis

Info en opgave:
Jan Bol, tel. 0297 – 367 123; e-mail janbol.cz@kpnplanet.nl
of DICA, tel. 020 – 683 33 97; e-mail  post@dvn-amsterdam.nl

Daniëlle Oerlemans opent Diaboss

Opening DiabossMet kunst en vliegwerk openden Daniëlle Oerlemans, diabetespatientjes én Circus Elleboog op woensdag 26 september het kinderdiabetescentrum Diaboss in Amsterdam. Oerlemans: “Kinderen moeten zoveel mogelijk kind kunnen zijn. Diaboss maakt het leven van kinderen en jongvolwassenen met diabetes zo gemakkelijk mogelijk. Alles zit onder één dak, ze zijn zo min mogelijk tijd kwijt aan hun ziekte.” Kinderen en jongvolwassenen kunnen in het centrum terecht voor behandeling én persoonlijke begeleiding. Dit is uniek in Amsterdam.

Jongleren, springtouwen, koorddansen: onder begeleiding van Circus Elleboog gingen de kinderen samen met Daniëlle Oerlemans aan de slag. De opening van Diaboss stond niet voor niets in het teken van bewegen. Bewegen is niet alleen goed als je diabetes hebt, het is bovendien prettig om iets te ondernemen met andere kinderen of lotgenoten. Oerlemans deed fanatiek mee met de circusactiviteiten.

Uitnodiging informatiebijeenkomst over diabetes voor leerkrachten/intern begeleiders

Een kind met diabetes in uw groep of klas op school, wat nu? Wellicht heeft u dit jaar een leerling met diabetes, en roept dit vragen bij u op. Graag nodigt Diaboss u uit voor een informatieavond over het omgaan met een kind met diabetes in uw groep/klas. 

Er vinden twee informatieavonden plaats, één voor leerkrachten in het basisonderwijs, één voor docenten van middelbare scholen.

 • Wanneer:       maandag 1 oktober 2012 voor leerkrachten basisonderwijs
 •                            maandag 8 oktober 2012 voor docenten middelbare school
 • Tijd:                 20.00-21.30 uur
 • Waar:              de Kapel van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, Jan Tooropstraat 164, 1061 AE Amsterdam

 

Meer weten?

Voor vragen kunt u in de ochtend contact opnemen met Diaboss via 020 5108090.

 

Diaboss is hét behandelcentrum voor kinderen en jongvolwassenen tot 18 jaar met diabetes in Amsterdam en omstreken. Hier krijgen kinderen en jongvolwassenen met diabetes 24 uur per dag, 7 dagen per week zorg en ondersteuning bij vragen en problemen.
Lees meer >

Diaboss is een initiatief van:
BovenIJ Ziekenhuis OLVG Zaans Medisch Centrum